През декември Централната банка на Русия увеличи инвестициите в държавни облигации на САЩ - наведнъж с един милиард долара. И то въпреки че през последните години Москва систематично се отървава от тези ценни книжа: техният дял във валутните резерви на страната е малко повече от процент. Защо е необходим този ход, коментира РИА Новости.

Според Министерството на финансите на САЩ в момента Русия има държавни облигации на САЩ на стойност 6,011 милиарда: 1,2 милиарда в дългосрочен план и 4,8 милиарда в краткосрочен план. През декември запасите бяха попълнени с още 1 милиард долара.

Чрез продажбата на тези ценни книжа правителството на САЩ покрива бюджетния дефицит и други разходи. Държавният дълг на САЩ достигна близо 28 трилиона. През 2010-2013 г. руските инвестиции надхвърлят 170 милиарда долара. Москва беше един от най-големите притежатели на американски съкровищници бонове. Но след като Вашингтон наложи санкции през април 2014 г., Русия започна да се отърват от тях.

През 2018 г. Централната банка организира масивна продажба, намалявайки наполовина портфолиото на Министерството на финансите на САЩ наполовина. Делът на американските ценни книжа в международните резерви е намален до минимум. Централната банка пренасочи освободените средства към злато, както и евро и юана.

Кои страни са най-големите кредитори на САЩ през 2020-а?

Кои страни са най-големите кредитори на САЩ през 2020-а?

Русия е купила нови US Treasuries за близо $500 милиона, Китай продава за $9 милиарда

Диверсификация

Държавният дълг на САЩ е публично представен от ценни книжа, емитирани от Министерството на финансите на САЩ. Физически и юридически лица, властите на определени щати и държави могат да купуват US Treasuries. Печалбата от тези ценни книжа не е висока - в рамките на два и половина - три процента. Но по европейските или японските дългови книжа доходността обикновено е практически нулева и дори отрицателна.

Въпросът обаче е друг: държавните облигации на САЩ се считат за един от най-надеждните и ликвидни инструменти в света. Лесно се купуват и продават.

"Инвестирането на временно излишни средства в националния дълг на САЩ е изгодно. Два до три процента годишно са доста пари, когато става въпрос за милиарди. В този случай политиката не трябва да влияе върху икономическите решения", каза в разговор с РИА Новости членът на Комитета на Държавната Дума относно финансовия пазар Дмитрий Скриванов.

По този начин, като увеличи обема на притежаваните US Treasuries, Москва технически показа присъствието си на пазара. Това е необходимо и за диверсификация на международните валутни резерви. Сега Русия разполага с такива за 590 милиарда долара, от които шест милиарда са директно инвестирани в държавния дълг на САЩ.

Анализатори обясняват: Москва следва световна тенденция. Търсенето на долари нараства, тъй като тази валута е най-малко склонна към нестабилност и инфлация.

"Милиард долара е доста впечатляваща сума, която може да се инвестира в много ограничен набор от активи. Златото е "прегряло", вече имаме голям дял от резерви в евро и юани. Придобиването на американския публичен дълг е елемент на диверсификация ", казва Виталий Манкевич, президент на Руско-азиатския съюз на индустриалците и предприемачите.

Колко американски дълг притежава Китай

Колко американски дълг притежава Китай

Страната е вторият по размер международен кредитор на САЩ, сочат данните към август

Китайската версия

Най-големият притежател на американски държавни ценни книжа в края на декември е Япония (1,2 трилиона долара). Преди това Китай беше водещ, но сега Пекин е на второ място с $1,06 трилиона. Великобритания затваря първата тройка с 428,9 милиарда долара.

Поради търговската война китайците систематично се отървават от тези ценни книжа, намалявайки инвестициите си в американския дълг с повече от 200 милиарда долара. От друга страна огромният дълг на САЩ към Пекин обаче е мощен лост за натиск върху Вашингтон.

Продължаващият конфликт подклажда опасенията, че вторият по големина чуждестранен кредитор на американската икономика ще организира масивна продажба на държавни ценни книжа. Последиците ще бъдат пагубни. Масовият дъмпинг на тези ценни книжа ще предизвика паника на пазара.

Това обаче е неблагоприятно за самия Китай. Първо, продажбата на облигации на стойност 100-200 милиарда за кратък период неизбежно ще срине цените им. В резултат на това стойността на външните активи и резерви на самия Китай ще намалее значително, както и приходите от продажбата на по-евтини държавни ценни книжа.

Освен това доларът ще се срине, а Пекин също няма нужда от това. По-слабата американска валута ще оскъпи китайския износ.

За пръв път в историята: Русия разполага с повече злато, отколкото долари

За пръв път в историята: Русия разполага с повече злато, отколкото долари

Единственият по-голям актив в портфолиото на централната ѝ банка е еврото

Златен резерв

От няколко години Руската централна банка залага на златото, отървавайки се от доларите. През 2020 г. делът на благородния метал в резервите за първи път надхвърля обема на американската валута и до февруари стойността на монетарното злато достига $136,7 милиарда. През годината златните запаси на страната се увеличиха с почти 28 тона.

Благородният метал е универсален паричен еквивалент и става по-привлекателен от активите, които генерират лихвен доход, а също така застрахова срещу всякакви санкционни рискове.

Както отбелязва Bloomberg, Русия демонстрира пред света, че държава с голяма икономика и големи златни и валутни резерви може да се отърве от доларовите активи и въпреки това да се чувства отлично.