В началото на търговията в четвъртък американският долар се засилва спрямо повечето основни световни валути на фона на разпространението на вируснатата епидемия извън Китай.

Стойността на златото остава максимална за последните 7 години, подкрепена от рисковете за редица икономически сектори, свързани с новия коронавирус.

Общата валута днес сутринта поевтинява спрямо 0,12% до $1,0792 за едно евро в сравнение с $1,0805 за евро в края на предишната сесия.

Курсът на долара се покачва и по отношение на японските пари до 111,45 йени срещу 111,37 йени в сряда.

За едно еврото днес на пазара дават по 120,29 йена, в сравнение със 120,35 йени в резултат на търговията в сряда.

Китайският юан е по-евтин днес на фона на облекчаване на паричната политика на Народната банка на Китай . Китайската валута спадна до 7,0141 юана за долар в сравнение с 6,9983 юана за долар в края на предишната сесия.

"Има усещане, че намаляването на ставката по кредите LPR не е достатъчно, за да се овладее забавянето на икономическия растеж, причинено от разпространението на коронавируса", каза Чанг Уей Лианг, анализатор в DBS Bank в Сингапур."Инвеститорите трябва да намалят позициите си в рискови валути", цитира експертът Bloomberg.

Според хонконгския вестник South China Morning Post броят на заразените с Covid-9 в света, с изключение на континентален Китай, през изминалия ден се е увеличил със 137 и възлиза на 1 149 души. В същото време броят на жертвите на коронавируса се удвои - от 5 на 10 души: трима души починаха в Япония, включително двама от круизния кораб Diamond Princess, два смъртни случая бяха регистрирани в Хонконг и Иран, по един във Франция, Тайван и Филипините.

"Несигурността расте и доларът се засилва", казва Кумико Ишикава, валутен анализатор от Sony Financial Holdings Inc. в Токио. "Важно е това, че основата на американската икономика е най-силната сред другите развити икономики и освен това разпространението на коронавируса вероятно ще има повече сериозни последици за азиатските страни."

Златото надхвърли $1 600

Златото надхвърли $1 600

И достигна връх в евро

Златото в четвъртък сутринта се търгува на най-високите си нива от февруари 2013 година. Цената на априлските фючърси за скъпоценния метал на борсата Comex в Ню Йорк нарасна с 0,8 долара, до 1612,6 долара за тройунция. Цената на маршовите фючърси за среброто се повиши с 0,39% до 18,383 долара за унция.

В сряда златните котировки актуализираха седемгодишния си връх на фона на продължаващия интерес на търговците към по-надеждни активи.

Броят на новите случаи на коронавирусна инфекция в континентален Китай продължава да расте, надхвърляйки 74,5 хиляди души, 2118 от тях са починали, 16 155 души са излекувани. Но скоростта на разпространение на болестта се намалява за третия пореден ден.