Цената на златото във вторник сутрин леко спада, като остава под 1750 долара за тройунция. Пазарите продължават да оценяват перспективите около политиката на Федералния резерв на САЩ по отношение на базовите лихвени равнища в най-голямата световна икономика.

Фед започна да повишава основния лихвен процент през март, след четири покачвания ставката е на ниво от 2,25-2,5% годишно. Златото поевтинява пет последователни месеца от април, като през това време благородният метал е поевтинял с повече от 10%, от около 1950 долара. Индексът на долара в същото време се повиши с около 10% за този период.

Данните от днешната търговия показват стойност на декемврийските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex понижена с $4,1 или с 0,23%, до $1745,6 за тройунция.

На спот пазара скъпоценният метал се търгува по 1733,46 долара за тройунция, информира, Тrading Еconomics.

Цената на септемврийските фючърси за среброто спадна с 0,68% до 18,43 долара за унция.

Един от основните фактори за цената на златото остава лихвената политика на Фед. Миналата седмица ръководителят на регулатора Джером Пауъл потвърди намерението си да използва високите лихви като средство за борба с инфлацията за известно време.

Ястребовите сигнали на Фед традиционно подкрепят долара, правейки златото по-малко достъпно за закупуване в друга валута. На този фон ден по-рано доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест страни - търговски партньори на САЩ) се повиши до 109,48 пункта, което е най-високото ниво от септември 2002 година.

"Пазарите като цяло реагираха доста силно на коментарите на Пауъл и други централни банкери, които присъстваха на семинара в Джаксън Хоул. Сигналите за затягане предполагат, че щатският долар ще остане относително силен", цитира Bloomberg Никълъс Фрапел, ръководител на институционалните пазари в ABC Refinery в Сидни. Според експерта известна техническа съпротива се наблюдава на ниво от 1740 долара за унция.