Цената на златото в понеделник расте, след като ескалацията на търговското напрежение между САЩ и Китай засили опасенията за перспективите пред глобалната икономика. Световните инвеститори се отказват от рисковите активи и се насочват към търсене на безопасни активи "тихи пристанища", каквито са златото и японската йена.

Стойността на ценния метал днес сутринта на нюйоркската борса Comex се покачва със 7,65 долар, до 1458,05 долара за тройунция. Цена на септемврийските фючърси за среброто се покачва с 1,34% - до 16,488 долара за унция.

Ключов фактор в момента за световните пазари остава новият момент в търговската война между Вашингтон и Пекин. Президентът Тръмп заяви за намеренията на САЩ от 1 септември да въведе мито от 10 на сто върху внос на китайски стои за 300 милиарда долара. На този фон Народната банка на Китай понижи официалния референтен курс на юана спрямо долара до минимум от декември миналата година.

Нова ескалация: Китай обезцени юана и спря вноса на земеделски продукти от САЩ

Нова ескалация: Китай обезцени юана и спря вноса на земеделски продукти от САЩ

Отговорът на Поднебесната империя идва дни, след като Тръмп заплаши, че от 1 септември т.г. ще въведе мита върху вноса на още $300 милиарда стоки

Златото безусловно извлича полза от рисковете пред световната икономика. Освен това централните банки на водещите страни вероятно ще продължат своята мека парична политика. Затова такива надеждни и безопасни активи като златото се радват на повишено търсене, отбелязват анализатори, цитирани от Ройтерс.

Поради същата причина в началото на валутната търговия в понеделник курсът на долара към йената спада.

Днес сутринта американската валута се разменя спрямо японската по 105,94 йени за долар в сравнение с 106,58 йени за долара в петък.

Общата валута също расте по отношение на американската до 1,113 долара за евро от нивото на предходната валутна сесия - 1,1107 долара за евро.