Цената на златото във вторник сутринта с наближаващото заседание на Федералния резерв на Съединените щати символично нараства. Борсовите котировки достигнаха известна стабилност след спад предния ден и покачване на цената през предходната седмица.

Според данните от днешната търговия към 9:30 часа българско време цената на августовските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex се повишавас 1,15 долара, или 0,07%, до 1720,15 долара за тройунция.

На спот пазара скъпоценният метал се търгува по 1722,75 долара за унция, информира Ройтерс.

Септемврийските фючърси за среброто в същото време се повишават с 0,4% до 18,402 долара за унция.

Според Никълъс Фрапел, ръководител на пазара за професионални инвеститори в ABC Refinery, цитиран от Market Watch, търговците очакват решението на Фед. Американският паричен регулатор, според прогнозите ще повиши базовите лихвени ставки с още 75 процентни пункта.

Това решение по някакъв начин ще повлияе на макроикономическите показатели на Съединените щати, както и в глобален мащаб и най-вече може да повлияе на курса на долара, което също се отразява върху пазарните котировки на златото.

Миналата седмица цената на благородния метал се повиши с 1,4%. Това беше улеснено от отслабването на долара, отбелязва Никълъс Фрапел.