Като "страшно бързо" събитие беше обявена хардуерната премиера на Apple в навечерието на Хелолуин. Бързо беше определено - видяхме нови по-мощни процесори, а и самата онлайн презентация беше значително по-кратка. Страшно пък може би беше предимно за Тим Кук и компания - години наред Apple се радваха на комфорта на самостоятелен играч, който в надпревара със себе си развива собствената си хардуерна архитектура и без преки сблъсъци с останалите конкуренти краде техните потребители.

Вече не е така.

Новите процесори от фамилията M3 за дебютират в принципно нова среда, в която компютрите на Apple вече не са уникални - или поне предимствата им пред всички останали са с няколко по-малко. Причината е представената преди дни платформа на Qualcomm Snapdragon X Elite, която има амбициите да детронира пазарния лидер.

Малко история

От около десетилетие iPhone има видимо надмощие над останалите флагмански смартфони когато става дума за производителност. Това беше още по-видимо при таблетите, където някои от ограниченията по линия на охлаждането и икономичността на се толкова видими и iPad доминираше на пазара. Apple сами проектират чиповете си и оптимизират максимално хардуер и софтуер.

Производството на iPhone поскъпва. Ще вдигне ли цените Apple?

Производството на iPhone поскъпва. Ще вдигне ли цените Apple?

Компанията може да прехвърли по-високите цени на компонентите на своите клиенти през 2024-а

След като години наред експерти спекулираха, че този подход може да се пренесе и на компютърния фронт, през 2020 г. промяната стана факт с дебюта на чипа M1. ARM архитектурата - с "наследените" от смартфоните икономичност, интеграция на процесор, графичен ускорител и обща оперативна памет и години на сериозни инвестиции в производителността, се оказа в състояние да даде даже на компактни лаптопи като MacBook Air изчислителна мощ като на геймърски машини.

Снимка 639929

Източник: Apple

Постепенно всички компютри на Apple бяха обновени с актуални по-бързи версии, които изоставиха процесорите на Intel - от MacBook лаптопите, през Mac Mini модулните машини до iMac и работните станции Mac Pro. Те бяха много добре приети както в креативните среди, така и от деловите потребители, които оценяват високо голямата автономия на преносимите машини.

Новата генерация

Процесорите Apple M3 идват в три "размера" - стандартен, Pro и Max. Най-големият ъпгрейд през тази година е в способностите за графична обработка, включително хардуерен ray tracing и динамично кеширане на оперативната памет.

Това води до 65% по-добро GPU представяне на M3 спрямо M2. Новият базов процесор е с 4 ядра с висока производителност и 4, оптимизирани за икономия. Поддържат се до 24 GB обединена RAM.

iPhone 15 - новото попълнение на Apple, което идва с USB-C

iPhone 15 - новото попълнение на Apple, което идва с USB-C

„Най-професионалният iPhone в историята“ беше официално представен

Способностите му според производителя са еквивалентни на тези на Intel Core i7 1360P с вградена видеокарта - но ги постига с едва 1/4 от използваната от него енергия. За това помага и използваната за първи път на пазара 3-нанометрова технология.

Pro версията добавя по 2 ядра за процесора (до общо 12) и цели 8 за графичния ускорител (до 18). До 36 GB се увеличава и максималната оперативна памет. Тя, обаче, ще е с по-скромни параметри в сранвние с миналогодишния M2 Pro.

Снимка 639928

Източник: Apple

Причината вероятно е по-прецизно сегментиране на продуктовата гама и освобождаване на повече "място" за най-сериозния процесор на Apple сред представените на събитието - M3 Max. 12 "бързи" и 4 "бавни" ядра, 40 графични ядра и до 128 гигабайта оперативна памет водят до 50% по-бърза работа в сравнение с M1 Max и 80-процентова преднина в графичните задачи. Това е сериозен скок и спрямо M2 Max, но очевидно Apple правят сравнение, което е по-подходящо за тези, които вече притежават машина с първа генерация M процесор и мислят за ъпгрейд.

А предложения не липсват. Популярният 24-инчов настолен iMac се завръща с M3 процесор и цена, започваща от 1300 долара. Мобилните работни станции MacBook Pro ще се предлагат с M3 Pro и M3 Max процесори в 14 и 16-инчов размер (от съответно $2000 и $2500).

Apple пускат и "бюджетен" 14-инчов MacBook Pro с базовия M3 процесор и само 8 GB RAM. Той ще струва 1600 долара и вероятно с него компанията се прицелва в сегмента на служебните лаптопи като HP EliteBook.

Новият конкурент

Този път Apple компютрите не дебютират във вакуум. Преди дни Qualcomm представи най-амбициозната си платформа за лаптопи - Snapdragon X Elite.

4-нанометровият чип има 12 мощни Oryon ядра с тактова честота от 3,8 GHz и възможност едно или две от тях да стигнат 4,3 GHz. Видео процесорът Adreno поддържа до 3 външни UHD монитора, като освен това поддържа хардуерно кодеци за H.264, HEVC и AV1, а освен това платформата може самостоятелно да извършва различни действия, свързани с генеративния изкуствен интелект.

Qualcomm също твърдят, че постигат производителността на процесор Intel от 13-та генерация - но с използването на 68% по-малко енергия. Сравняват се и с Apple M2, като в маркетинговите материали се твърди, че пиковото многонишково представяне е с 50% по-добро. Това се доказва и от наличните към момента тестове с технологични демонстратори.

Снимка 639021

Източник: Qualcomm

Последното не е изненада при по-големия брой "бързи" ядра на Snapdragon X Elite и по-голямата му консумация на ток. Факт е и че "пропускателната способност" на паметта е по-ниска от тази на M3 (136 GB/s срещу 150 GB/s). Въпреки това, определено говорим за много сериозен хардуерен скок и наваксване на голямо изоставане.

При софтуера нещата стават по-сложни. Apple имат пълен контрол както над процесора, така и над операционната система, с която той работи. Qualcomm ще трябва доста да поработят с Microsoft, за да може Windows на ARM архитектура да работи максимално добре както с нов софтуер, така и с милионите програми, разработени през последните 30 години за x86 процесори.

Американският технологичен гигант Qualcomm съкращава служители

Още един голям технологичен гигант съкращава служители

Приходите на компанията намаляват

Дали това ще се случи, ще разберем след доста месеци. Първите компютри с M3 ще са на пазара още в началото на ноември, но Snapdragon X Elite лаптопите се очакват едва в средата на 2024 г.