Със сигурност всеки знае, че лидерите на пазара на смартфони в глобален мащаб от години са Apple и Samsung. В топ 3 обаче влиза още едно име, за което може би е трудно човек да се сети, ако изобщо го е чувал някога. Не, не става въпрос за китайските марки Huawei и Xiaomi, които набират все по-голяма скорост.

Всъщност с бронзовия медал може да се похвали BBK Electonics. За тези, които я срещат за първи път, компанията е производител на различни електронни устройства и държи различни марки мобилни телефони.

Пазарът на телефони в Китай е доминиран от пет бранда

Пазарът на телефони в Китай е доминиран от пет бранда

И нито един от тях не е Samsung

Фирмата дебютира на пазара първоначално в гейминг индустрията, след това прави CD-та и слушалки, както и други продукти.

С "раждането" на iPhone през 2007 година от ръководството виждат голям потенциал в новосъздадената ниша на смартфоните. И решават да пуснат няколко различни бранда такива устройства.

Снимка 342905

Източник: Atlas

Днес в портфолиото на BBK са други две китайски марки, които са лидери в Югоизточна Азия, Русия, Индия и Китай - Oppo и Vivo. В списъка влиза още много малко познатата imoo.

От своя страна Oppo държи друг, набиращ популярност бранд - OnePlus, който продава продуктите си директно онлайн, включително и в Щатите.

 Vivo готви глобална експанзия

Производителят на смартфони, който би Apple и Samsung в Китай, готви глобална експанзия

Първата цел са Русия, Тайван и Сингапур

В резултат, ако се комбиринат доставките само на Oppo и Vivo, като се изключат тези на OnePlus, BBK се нарежда сред най-големите играчи на световния пазар на смартфони.

Според изчисленията на анализаторите от IDC продажбите на компанията за 2017 година достигат 200 милиона броя, която я доближава доста до резултатите на Apple.