Бюджет 2022, както е предложен, е изключително щедър откъм разходи. Не сме имали подобен бюджет през последните 15 години, със заложен толкова голям ръст на разходите. Има значително повишение на капиталовите разходи. Ако те се реализират, може би увеличаването на инфлацията ще бъде преборено. Това заяви заместник министъра на енергетиката Пламен Данаилов в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

"Цената на природния газ за февруари ще бъде намалена, за домакинствата и ще се отрази на тези, които използват природен газ - около 137 хиляди домакинства. Подкрепата от страна на държавата също ще продължи", заяви Данаилов.

По отношение на бизнеса - ще се намалят оперативните разходи. По-ниската цена ще помогне и на топлофикационните дружества в този сезон по-лесно да се справят със сметките си.

От къде е намалението на цената?

По думите на Данаилов това е комбинация от различни фактори - от количествата, които се намират в Чирен, от цената на доставките, които се извършват, от различните договори, по които "Булгаргаз" е страна.

"Новата цена ще се задържи един месец, след това ще има друга. Ако се разреши спора Украйна - Русия цената би трябвало да спадне още", смята той.

"У нас в момента се разработват два основни проекта - интерконекторът с Гърция, където има разработен план и няма индикации за забавяне - трябва да приключи през юни тази година. Другата връзка е със Сърбия, като скоро беше направена първа копка, до 2023 година би трябвало проектът да е завършен".

Електроенергия

Според Пламен Данаилов всички електропроизводствени предприятия са в добро състояние у нас и от тази гледна точка няма енергийна криза. Проблемът е с увеличената цена на производството, но това не е някакъв феномен у нас, а на целия европейски пазар.

"Изнасяме голямо количество - до 2 GWh. Със сигурност ще вървим към успокоение на цената и сегашните високи цени ще се задържат максимум до края на зимния сезон. В тази връзка са предприети редица стъпки за компенсиране на по-висока цена - ще бъде компенсирана до 75% от увеличената цена", коментира той.

"Не можем да намалим износа тъй като сме част от ЕС и имаме ангажимент по отношение на електроенергийната сигурност. Това е част от европейската солидарност, която ние ползваме", казва той.

КЕВР

"Станислав Тодоров е идеалният кандидат. Той беше подкрепен и от нашата парламентарна група. Към момента той е част от екипа на Министерство на енергетика. Със сигурност КЕВР ще спечели от човек, който действа независимо и компетентно".