Бъдещето на технологиите и неговото влияние върху ежедневния ни живот все повече добива ясни очертания. Неизбежно професионалната и личната сфери ще бъдат неразривно свързани с тях.

800 лидери и експерти в сферата на новите технологии, включили се в анкета на Световния икономически форум, се опитват да дадат по-ясен отговор кои от изглеждащите абстрактно сега иновации ще бъдат нещо напълно нормално утре.

Според тях най-голяма е вероятността до 2025 г. 10% от хората да носят дрехи от „умни” материи, които ще имат достъп до интернет. 91,2% от специалистите са сигурни, че това ще се случи в рамките на следващото десетилетие.

Google превръща дрехите в умни устройства (ВИДЕО)

Google превръща дрехите в умни устройства (ВИДЕО)

Гигантът дава електронен живот на дрехите и революция на модата

Най-вероятно до тогава и роботите ще навлязат в сферата на услугите. 86,5 на сто е сигурността, че поне в САЩ зад гишетата в аптеките вече няма да продават фармацевти, а специализирани роботи.

Заедно с това до 2025 г. експертите очакват да започне масовото производство на 3D принтирани автомобили. За този период дори 5% от стоките, които купуваме, ще бъдат произведени по тази технология.

Тя ще навлезе и в медицината, като над 76 на сто е сигурността, че до десет години ще бъде направена първата трансплантация на 3D принтиран черен дроб. Горе-долу тогава 10% от колите по пътищата на САЩ може да бъдат безпилотни.

Значително по-малко експерти или 45% от тях прогнозират, че в следващото десетилетие членове на корпоративни бордове могат да станат и хуманоидни роботи с изкуствен интелект.

Снимка 216345

Източник: Agenda.weforum.org