Има балон, няма балон... Ще се спука, няма да се спука? Това са въпросите, които се въртят в главата на инвеститорите, когато става въпрос за една от най-горещите теми на пазарите в момента - изкуствения интелект.

Определено ситуацията там е доста трудна, като все повече хора говорят за този нов тренд, нещо подобно на това, което се случваше при биткойна, след първата му вълна на поскъпване.

Сега обаче е важно - колко напред в цикъла си на балонизиране са технологиите свързани с изкуствен интелект. И тук мненията на анализаторите се разминават съществено, макар и да клонят в по-голяма степен към тезата - че все още сме в началната фаза на този тренд.

"Колкото по-големи стават, толкова по-силно ще паднат - просто още не е настъпил момента". Говорим, разбира се, за Big Tech, чиято работа, подхранвана от изкуствен интелект, предизвика безпокойство, че Apple, Microsoft, Nvidia и останалите компании, са влезли в огромен балон, който ще свърши - зле.

Шеф на компания за изкуствен интелект: Това ще бъде най-големият балон на всички времена

Шеф на компания за изкуствен интелект: Това ще бъде най-големият балон на всички времена

Според него общият размер на необходимите инвестиции в изкуствен интелект вероятно ще бъде $1 трилион

Големите седем, както са известни тези акции, комбинирани с Amazon.com, Alphabet, Meta Platforms и Tesla, станаха толкова големи, че Nasdaq Composite реши, че няма друг избор, освен да ребалансира индекса Nasdaq 100.

Изглежда, че има неясно правило в книгите, което изисква такова претегляне, когато всички акции, които съставляват 4,5% от портфолиото или повече, се комбинират, за да съставят 48% или повече от индекса. Това съобщение раздвижи Big Tech миналия понеделник, когато Nasdaq 100 се покачи с по-малко от 0,11%, представяйки се по-слабо както от Dow Jones Industrial Average, така и от S&P 500, докато шест от "Големите седем" паднаха.

Ходовете обаче се оказаха еднодневен тренд. До четвъртък Nasdaq 100 спечели 3,6% и надмина както S&P, така и Dow. Все пак размерът може да бъде пречка за представянето. Индексите ще се балансират, принуждавайки инвеститорите, които са вързани с тях, да продават.

Активните мениджъри на фондове също ще трябва да продадат акциите, ако имат въведени ограничения на позициите, което много от тях правят. И математиката работи също срещу "Голямата седморка": много по-трудно е една акция да се удвои, когато трябва да премине от $3 трилиона на $6 трилиона, както сега трябва да направи Apple, отколкото от $1,5 трилиона на $3 трилиона.

Но балон? Едва ли. Да, Nasdaq е нараснал с 42% досега тази година, повече от ръста на индекса от 29% в началото на 1999 г., годината, в която балонът на "dot-com" се наду до огромни размери.

И все пак движенията не биха могли да бъдат по-различни, когато погледнем какво се случи преди тях: Докато Nasdaq спечели само 4,2% през последните две години, индексът скочи със 134% през двете години, приключили на 13-ти юли 1999 г.

"С цялото ми уважение, ние смятаме, че аналогът от 1999 г. игнорира извънредното представяне, водещо до и през 1999 г.", пише стратегът на Seaport Global Виктор Косел.

"Въпреки че знаем, че 2022 г. беше болезнена година за активите, смятаме, че мнозина са я отхвърлили или са я отписали въпреки значителното усвояване както на акциите, така и на облигациите, тъй като те бяха преоценени поради икономическо и фискално забавяне и затягане на паричната политика."

Дори на ниво оценка, Nasdaq 100 не изглежда толкова балонизиран. Индексът, посочва Косел, се търгува при циклично коригирано съотношение цена/печалба от 46 пъти, доста под 113-те пъти, достигнати през 2000 г., според данни на Citigroup, или 83-те пъти, достигнати от Япония през 1990 г. Оценките са все още високи, въпреки това, достатъчно високо, че обикновено да препоръчаме намаляване обратно.

Това може да не е правилният ход. Стратегът на Citigroup Скот Хронърт отбелязва, че мениджърите на взаимни фондове се борят да се справят с индекса и той вижда това, което описва като "ранни признаци на преследване на представянето".

Как AI убива Web 3?

Как AI убива Web 3?

Горещите пари днес са в изкуствения интелект

Позиционирането на фючърси също се подобри през последните седмици, което предполага, че има повече място за покупки. "Като цяло, виждаме заслуги в задържането на съществуващи позиции на клъстера с мега капитал/растеж и бихме гледали на слабостта в групата като на възможност за закупуване", пише той.

Но това не означава, че това е всичко, което трябва да се купи. Помислете за случая с Alibaba Group Holding (BABA), който има пазарна капитализация от едва 243 милиарда долара, малка част от тази на Apple, въпреки по-бързия растеж. Както казва Лари Макдоналд от Bear Traps Report:

"В момента почти 13 Alibaba се побират в една пазарна капитализация на Apple. По наше мнение BABA значително надминава прекалено пренаселената Apple през следващите месеци."

И може би дори по-дълго. Стратегът на Wolfe Research Крис Сениек оценява Alibaba въз основа на сумата от нейните части, като бизнесът на Taobao Tmall носи 12 пъти печалбите за 2024 г. на стойност от $85, а останалите бизнеси струват около $60. Това би поставило акциите на $145, или 50% повече от цената на затваряне в четвъртък от $96,61.

И все пак балонът при AI може да се спука болезнено?

Говорейки с анализатори на UBS по време на конференция миналата седмица, главният изпълнителен директор на Stability AI Емад Мостаке каза за AI: "Мисля, че това ще бъде най-големият балон на всички времена."

Stability AI е компанията зад Stable Diffusion, един от другите по-популярни генеративни AI инструменти освен OpenAI. Мостаке каза, че общият размер на инвестициите, необходими в AI, вероятно ще бъде 1 трилион долара.

Stability AI е компанията зад Stable Diffusion, един от другите по-популярни генеративни AI инструменти освен OpenAI.

Stable Diffusion позволява на потребителите да генерират фотореалистични изображения чрез въвеждане на текст. Той има повече от милион потребители и е събрал над 100 милиона долара от инвеститори, включително Coatue и Lightspeed Venture Partners.

Бизнес и учени с отворено писмо: AI е сила на доброто, няма да ни избие

Бизнес и учени с отворено писмо: AI е сила на доброто, няма да ни избие

По-рано се появиха призиви развитието на изкуствения интелект да продължи чак след въвеждането на глобални регулации

Мостаке, неговият съосновател и главен изпълнителен директор, е обвинен в подвеждащи твърдения относно неговия произход, постижения и партньорства. Той оспори твърденията едно по едно в подробен отговор в личния си блог.

Generative AI пленява въображението на много академици, ръководители в заседателни зали и дори ученици със способността си да създава човешки език и визуално съдържание от нулата в отговор на потребителски подкани, като използва огромни количества данни.

AI отдавна съществува, като технологията вече е обща характеристика на онлайн сърфирането, социалните медийни платформи и домашните асистенти. Освен потребителските приложения, технологията се използва в медицината, транспорта, роботиката, науката, образованието, финансите, отбраната и други индустрии.

Въпреки това, по-нова форма на AI, която се появи напоследък, е генеративният AI, който се използва в инструменти като популярния AI чатбот ChatGPT, от американската технологична фирма OpenAI, както и Google Bard и Microsoft Bing Chat, и генератори на изображения като Dall-E, Stable Diffusion и Midjourney.

Мостаке каза, че общият размер на инвестициите, необходими в AI, вероятно ще бъде $1 трилион, "защото е по-важен от 5G като инфраструктура за знания", и предположи, че банки като UBS ще трябва да приемат технологията, тъй като това е "огромен пазар".

Но, добави той, в момента е в "ранен етап" на развитие.

"Не е съвсем готово" за внедряване в мащаб в големи индустрии като финансови услуги, "но можем да видим стойността", каза Мостаке.

Експертът каза още, че компаниите, които не използват AI по подходящ начин в бизнеса си, ще бъдат "наказани" от фондовия пазар.

Той даде пример с Google, който загуби 100 милиарда долара за един ден, след като неговият чатбот Bard AI даде неточна информация в промоционално видео при пускането му. Google се конкурира агресивно с Microsoft, за да спечелите в надпреварата за изграждане на превъзходни AI инструменти.

"Мисля, че това е истинско. Мисля, че тук няма много възможности за инвестиране и ще видите хора да преминават от най-добрите производители на чипове към компании, които използват това, за да повлияят по подходящ начин на долната си линия и на печалбата си. И ще видите как пазарът наказва онези, които не го използват", каза Мостаке.

"Това ще бъде една от най-големите инвестиционни теми през следващите няколко години", добави той.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.