Обиколката на света по море не е нещо ново. Но какво ще кажете, ако подобно пътуване бъде направено с кораб, движещ се единствено на енергия от възобновяеми източници.

Именно това е задачата на кораба Energy Observer, който за 6 години трябва да обиколи Земята, като за целта използва само слънчва и вятърна енергия, както и водород. И той вече тръгна на своето дълго пътуване.

Тази събота използваният преди за състезания кораб отплава от Париж към Атлантическия океан. Проектираният от 50 инженери, дизайнери и корабни архитекти плавателен съд ще обиколи 50 държави и ще направи 101 спирки през този период, съобщава Forbes.

През цялото време той ще използва комбинация от водородни горивни елементи, соларни панели и вятърни турбини за придвижването си. През деня 30-метровият плавателен съд ще използва слънчева или вятърна енергия, а през нощта се движи на водород.

Корабът няма точно определен курс. Вместо това дестинациите ще се планира в хода на пътуването. Екипажът ще прави краткосрочни планове за посещението на държави с напредък в използването на зелена енергия, дестинации с проблеми в околната среда и международни събития, като изложения на кораби и търговски панаири.