Град Спрингфилд се намира на около 25 километра от Брисбън, Австралия. Може никога да не се сте чували за него, но това не трябва ви изненадва, защото градът е създаден преди по-малко от 30 години.

След няколко години обаче това може да бъде следващата Силициева долина, ако амбициите на компанията Springfield City Group (SCG) станат реалност, пише CNBC.

Ръководител на проекта Greater Springfield е 80- годишният Маха Синатхамби. По думите му компанията иска да създаде най-новата версия на Силициевата долина. Синатхамби строи строи жилищни и търговски имоти в Австралия в продължение на 50 години. Той дава заявка, че най-новият му проект има за цел създаването на съвременен бизнес център, проектиран около технологиите, образованието и здравеопазването.

Спрингфилд е единственият частно построен град в Австралия и първият планиран от създаването на столицата Канбера преди повече от век. Следващия етап от проекта ще е на стойност от 68 млрд. долара.

"Опитваме се да привлечем големи компании, като Microsoft и Google," казва Синатхамби. По думите му в момента се водят преговори с една международна технологична компания.

Градът е построен върху площ от над 28 000 декара. Земята е закупена за 6,1 млн. долара. Това е третата най-голяма планирана общност в света и до голяма степен вече е функциониращ град, за разлика от неизползваната земя, придобита от Синатхамби през 1992 г.

Обитателите на града са 46 000 души. Има 16 500 жилища, 11 училища, кампус на национален университет, болница и железопътна линия, която го свързва с Брисбън. Според Синатхамби градът е завършен на 25%, след като получава 15 млрд. долара частно и държавно финансиране.

Ще са необходими обаче повече компании, за да може той да се превърне в истински хъб на иновациите в Азиатско-тихоокеанския регион. Целта е и населението да се утрои със създаването ма 52 000 нови работни места до 2030 г. До днес в града са създадени 20 000 работни места, според SCG.

Гигантът Hewlett Packard Enterprise напуска Силициевата долина

Гигантът Hewlett Packard Enterprise напуска Силициевата долина

Регионът, който бе синоним на технологичните иновации, губи все повече компании

Според Синатхамби голямо предимство е местоположението на града, което предлага на компаниите да експериментират. Има специално изградени съоръжения, където големи компании и малки стартиращи фирми могат да създават иновации. Така наречената "жива лаборатория" предоставя място за тестване на нови технологии, свързани с работа, живот, учене и др.

През 2018 г. френската компания за комунални услуги Engie подписа 50-годишно стратегическо споразумение за превръщането на Спрингфийлд в първия град в Австралия с нулево енергийно потребление. До 2038 г. от компанията планира градът да генерира повече енергия, отколкото потребява, като се фокусират върху градоустройство, мобилност, сгради, енергия и технологии и запазването на 30% от земята в региона за открити зелени площи.

По-рано този месец стартъпът Lavo избра града за производствен център за своите "първи в света" водородни батерии, за които се смята, че може да захранват дом за два дни с едно зареждане.

Градът ще предоставя първокласно здравеопазване, както и хиляди работни места в медицинската сфера, В Спрингфилд има и два нови университета. Синатхамби смята, че този "град на знанието" ще е подарък не само за Австралия, но вероятно и за света.

Колко е вероятно технологични служители да се преместят от Силициевата долина в Европа?

Колко е вероятно технологични служители да се преместят от Силициевата долина в Европа?

Старият континент отбеляза най-добрата си година за създаване на "еднорози" през 2019-а

Може би единствената пречка е пандемията. В последно време много хора преосмислиха привлекателността на големите бизнес центрове, като според някои оценки до 53% от американските технологични и медийни служители вече са напуснали или планират да оставят след себе си нарастващите разходи за живот на големите градове.

И въпреки това изглежда Спрингфилд е преодолял пандемията по-добре от някои други места, регистрирайки равнище на безработица от 3,9% в сравнение с нивото в Куинсланд от 5,9% в държавата.

В Америка плащат $100 000 годишно на тези специалисти и те не работят в Силициевата долина

В Америка плащат $100 000 годишно на тези специалисти и те не работят в Силициевата долина

За първи път от три години позицията софтуерен инженер не е на първо място за най-добрите професии в САЩ