Британското правителство инвестира над 65 милиона паунда в технологии на бъдещето. Това са технологии, които могат да трансформират живота на хората и цялата планета - като високоефективни батерии за електрически превозни средства, модерни медицински процедури и роботи за ядрени централи.

Помощта ще бъде предоставена чрез правителствения Фонд за индустриална стратегия, като целта е разработването на решения за някои от най-големите глобални предизвикателства, включително изменението на климата и борбата с болести като рак и Алцхаймер.

По-голямата част от финансирането - близо 44 милиона паунда - ще бъде насочено към разработването на следващо поколение високоефективни батерии, които могат да се използват за нови технологии като електрически самолети.

6,5 милиона паунда ще бъдат разпределени към Центъра за усъвършенствано лечение за по-добър достъп на пациентите до модерни терапии в борбата срещу заболявания като мускулна дистрофия на Дюшен и муковисцидоза.

Лоша новина за Великобритания: Hitachi се оттегли от ядрен проект за £20 милиарда

Лоша новина за Великобритания: Hitachi се оттегли от ядрен проект за £20 милиарда

Японската компания се оттегли от проекта за съживяването на централата Wylfa в Уелс

С 15 милиона паунда правителството ще подпомогне университети, както и изследователски и бизнес организации, с цел създаването на роботи за инспекция, поддръжка и ремонт на ядрени електроцентрали, спътници и вятърни турбини.

Роботите ще се използват и за справяне с проблеми, произтичащи от пандемията от Covid-19, включително доставки или преместване на болнични легла, като по този начин ще се избегне човешкия риск.

Тенденцията за разработването на роботи за ядрени централи се засилва значително през последните години. В края на месец юни тази година американският Научно-изследователски институт за електроенергетика (EPRI) създаде автономен дрон за работа в ядрени централи.

Дронът, който ще се използва в ядрената централа "Питч Ботъм" (Peach Bottom), е проектиран така, че да служи за автоматизирана проверка на компонентите на централата на труднодостъпни места. Технологията също така ще търси температурни аномалии и ще събира данни от радиологичните зони, без това да налага намесата на оператори.

В САЩ създадоха автономен дрон за работа в ядрени централи

В САЩ създадоха автономен дрон за работа в ядрени централи

Технологията ще събира данни и ще прави работата на централата по-безопасна

Великобритания е една от малкото развити страни, в които към момента продължават да се изграждат ядрени мощности. Страната също така не веднъж е показвала интереса си към развитието на малките модулни реактори. В средата на месец юли правителството съобщи, че ще инвестира 40 милиона паунда за развитие на усъвършенствани ядрени модулни реактори и малки модулни реактори (ММР). А през месец ноември миналата година Британската организация за научни изследвания и иновации (UKRI) отпусна средства на Rolls-Royce, която ръководи консорциум за проектирането на нов вид ядрен реактор.

Всичко това обаче идва в един леко казано неприятен момент за ядрената индустрия на Острова. Преди дни японската компания Hitachi се оттегли от дълго планиран проект за нова ядрена централа, оценен на 20 милиарда паунда.

Ядрената електроцентрала Wylfa, известна още като бившата електроцентрала Magnox, е разположена близо до северозападното крайбрежие на Уелс. Работата на централата спира завинаги на 30 декември 2015 година, след 44 години експлоатация.

На 4 април 2017 година Horizon Nuclear Power - дъщерното дружество на Hitachi, разработващо проекта - подава молба до Службата за ядрено регулиране на Великобритания за изграждане на два нови и модерни реактора на мястото на старата станция. На 16 септември тази година дружеството обяви, че се изтегля от проекта.

По колко ядрени централи трябва да се изграждат годишно, за да се постигнат климатичните цели?

По колко ядрени централи трябва да се изграждат годишно, за да се постигнат климатичните цели?

Ядрената енергетика трябва да бъде в сърцето на прехода към чиста енергия