Огромно количество композирана от изкуствен интелект музика е било премахнато от платформата Spotify заради съмнения за манипулация на броя на слушанията им, съобщава Financial Times.

Детайли: По информация на медията става дума за "десетки хиляди" песни, създадени от потребители на AI платформата Boomy.

Universal Music Group обяви война на AI

Една от най-големите звукозаписни компании обяви война на AI

Според нея изкуственият интелект е "екзистенциална заплаха" за индустрията

От Spotify твърдят, че слушанията са били изкуствено "напомпани" с помощта на ботове. Решението за изтриването на песните идва след предупреждение от страна на голямата звукозаписна компания Universal Music за това, че е налице "съмнителна активност", свързана със създадени с Boomy произведения. Сега около 7% от тях са премахнати.

Развитието на изкуствения интелект може да остави 300 милиона души без работа: ето кои професии са застрашени

Развитието на изкуствения интелект може да остави 300 милиона души без работа: ето кои професии са застрашени

Прогнозата е от нов доклад на Goldman Sachs

От Boomy заявиха, че са "категорично" срещу всякакви машинации, свързани с музикалните платформи.

Контекст: Boomy дава възможност на всеки да създава парчета в най-различни жанрове - от рап до индийска музика. Не се изискват никакви познания - просто се задават конкретни инструменти, баланс между тях и базов аранжимент. За часове могат да бъдат "издадени" десетки албуми само с "усилията" на един потребител.

Готовите произведения могат да се качват на стрийминг платформи и "авторите", както и платформата получават отчисления за всяко слушане. Макар да съществува едва от 2021 г., Boomy се хвали с генерирането на 14,5 млн. песни или 14% от цялата записана музика в света.

Кои компании ще спечелят (или загубят) от въвеждането на изкуствен интелект?

Кои компании ще спечелят (или загубят) от въвеждането на изкуствен интелект?

А какво е положението при доставчици на "облачни" AI услуги

Това е една от типичните употреби на генеративните платформи с изкуствен интелект - потребители с желание за бърза печалба без положени усилия ги използват за създаването на огромни количества книги, рисунки, статии, музикални произведения и др. и с тях задръстват сайтовете, където истински творци се опитват да представят работата си.

10 професии, които изкуственият интелект вероятно ще практикува съвсем скоро

10 професии, които изкуственият интелект вероятно ще практикува съвсем скоро

Ето кои са изложени на най-висок риск

В прав текст: "Изкуственият стрийминг е дългогодишен проблем в цялата индустрия, който Spotify се опитва да изкорени в цялата си услуга", заявиха от музикалната платформа. Преди месец изпълнителният ѝ директор Даниел Ек коментира, че индустрията има "легитимни притеснения" по отношение на композираните от AI песни и затова трябва да се работи по решение, което постига баланса между защитата на творците и иновациите.