Пандемията срина инвестициите в енергийния сектор, показва доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитирани от CNBC. През 2020 г. индустрията е напът да запише най-големият спад в инвестициите в историята. МАЕ описва сривът като "впечатлявващ и заради мащаба, и заради скоростта".

"Историческият срив в инвестициите е проблемен заради много причини", казва Фатих Бирол, главен изпълнителен директор. "Това означава, че ще бъдат загубени работни места и икономически възможности днес, както и ще загубим предлагане на енергия, от която можем да се нуждаем утре, когато икономиката се възстанови", посочва той. "Забавянето на разходите за чисти технологии подкопава и нужното преминаване към по-устойчиви енергийни системи".

В началото на 2020 г. МАЕ прогнозираше ръст на инвестициите от около 2 процента - най-големият годишен ръст от шест години насам. Но след като пандемията спря огромна част от световната икономика, агенцията сега прогнозира 20 процента срив спрямо предходната година - или $400 млрд. по-малко.

В същото време, заради намаляващото търсене, по-ниските цени и по-честите случаи на забавяне на плащането на сметки, приходите за правителствата и индустрията ще намалеят с "далеч над" $1 трлн. през 2020 г.

Най-голямата част от спада се дължи на петрола. И така, за първи път, разходите за петрол падат под тези за електричество.