Германската компания AE Solar планира да изгради съоръжение за производство на фотоволтаични панели в Румъния. Още тази година ще бъде завършен първият етап от проекта, а инвестицията ще е 1 милиард евро. Това стана ясно от съобщения на правителството на Румъния, предава Romania Insider.

Капацитетът на централата ще е 2 GW на година на първо време, като след това трябва да достигне 10 GW - еквивалентът на една трета от търсенето на европейския пазар, според информацията от правителството.

Компанията е основана през 2003 г. в Кьонигсбрун. AE Solar има годишен производствен капацитет от 2,5 GW в своите заводи в Европа и Азия, както и дъщерни дружества в Мексико (от 2017 г.), Бразилия (от 2018 г.) и Саудитска Арабия (от 2018), според съобщение на Profit.ro.

Компанията има търговски екипи в Грузия, Германия, Турция, Китай, Мексико, Бразилия и Саудитска Арабия. AE Solar работи в 95 държави. 65% се се държат от германската компания AE Invest GmbH, а останалите 35% от тайванската Chin hope Co.

Румъния планира да удвои дела на ядрената енергия в енергийния микс до 2031 година

Румъния планира да удвои дела на ядрената енергия в енергийния микс до 2031 година

Ще има нови работни места в ядрения сектор

Междувременно вчера стана ясно, че нидерландската компания Photon Energy Engineering свърза към мрежата своята първа румънска фотоволтаична централа в община Ширия с капацитет от 5,7 MWp.

Панелите ще доставят годишно около 8,7 GWh възобновяема енергия към мрежата, управлявана от румънската Enel E-Distribuţie Banat.

Компанията очаква централата да генерира приходи от 1,4 милиона евро. Прогнозите се базират на очаквани цени за електроенергията в Румъния през следващите 12 месеца.

Румъния инвестира €7 милиарда в два нови енергоблока край река Дунав и създава 19 000 работни места

Румъния инвестира €7 милиарда в два нови енергоблока край река Дунав и създава 19 000 работни места

Според законопроект, представен в румънския парламент

Photon Energy Engineering е дъщерно дружество на нидерландската група Photon Energy. Тя управлява 89 соларни централи с общ капацитет от 97,6 MWp.