Дъщерното дружество на френската компания Latecoere у нас, която е доставчик за големите компании в авиоиндустрията, ще инвестира 5,5 милиона лева в разширяването на производствената си база в Пловдив. Това стана ясно, след като тя получи сертификат за инвеститор клас А.

С разширяването на завода, който е част от "Тракия икономическа зона" (ТИЗ), дружеството ще започне да сглобява метални компоненти, които се влагат в носовата част на модела на Airbus А350. Това е нов продукт, който ще прави компанията, какъвто тя не е произвеждала досега.

В момента там се правят електрически шкафове за европейския производител за A350 и A380. Също така "Латекоер България" ще открият 35 нови работни места към вече съществуващите 200, за да покрият нуждите на производството.

През септември месец миналата година заводът на френската компания беше официално открит. Тогава от дружеството посочиха, че първоначално са смятали да отворят нова база в държава от Еврозоната. В крайна сметка по-късно за нея са разглеждали София, Русе и Пловдив преди да се спрат на последния.

Заводът за €15 милиона, който ще прави части за самолетите Airbus край Пловдив

Заводът за €15 милиона, който ще прави части за самолетите Airbus край Пловдив

Френската компания Latecoere разглежда още два български града преди да се спре на Тракия икономическа зона

При първата фаза от осъществяването на проекта бяха готови 5000 квадратни метра от производствената база. Тогава стана ясно, че предстои допълнително разширяване с около 4000 квадратни метра.

От "Латекоер България" обявиха отново тогава, че планират да инвестират 15 милиона евро на пазара у нас до 2020 година.

Основаната в Тулуза компанията има 100-годишна история, като към днешна дата тя е един от лидерите в авиационната индустрия. Latecoere е първенец в доставките на електрически шкафове за самолети и водещ производител на врати за самолети.

Освен във Франция групата има свои бази още в още 9 различни държави, включително в Германия, Чехия, Тунис, Мароко, Индия, САЩ и Бразилия. Служителите на компанията са над 4500.