"В Западна Африка има редица проекти, които много ни интересуват. Това е петролен район, където всяка година има нови открития", каза шефът на "Лукойл" Вагит Алекперов пред журналисти по време на икономическия форум "Русия - Африка", който се провежда в Сочи.

По време на форума компанията планира да подпише няколко документа на ниво меморандуми, свързани с проекти в региона. Става дума за разработка на офшорни петролни полета в Гана. Така също компанията участва като голям акционер в две находища в Нигерия, където оператор е Shell. "Лукойл" възнамерява да разшири присъствието си в Конго в сътрудничество с италианската Eni.

Проектите в Африка са икономически изгодни при цена на нефта около 60 долара за барел с отчитане на инфлацията, което и залага в своя бюджет "Лукойл", обясни в отговор на репортерски въпрос Вагит Алекперов, цитиран от finmarket.ru.

Снимка 381549

Източник: архив ЕПА

"Лукойл" е в процес на оттегляне от съвместен проучвателен проект със Saudi Aramco в Саудитска Арабия, каза шефът на най-голямата частна петролна компания в Русия.

"Традиционно имаме приятелски отношения със Saudi Aramco. Имахме голям проект за проучване в страната, открихме петролно поле там. За съжаление, това е сложно находище, много дълбоко. Saudi Aramco и правителството на Саудитска Арабия не можаха да създадат условия за икономическо осъществяване и развитие на проекта. В момента провеждаме процес на прехвърляне на проекта на кралството. Надявам се това да бъде завършено преди края на годината", каза Алекперов.

Той добави, че компанията обсъжда сътрудничество със Saudi Aramco в трети страни като например в Узбекистан и на африканския континент.

"Лукойл" притежава 80% в съвместно предприятие със Saudi Aramco - LUKOIL Saudi Arabia Energy Ltd. (Luksar). През 2009 г. бе обявено, че са открити две находища в Саудитска Арабия - Tukhman и Mushaib - със запаси 70 милиона тона петролен кондензат и 300-400 милиарда кубически метра природен газ. Компанията очакваше началото на съвместен добив на въглеводороди от проект в Саудитска Арабия през 2015 година. Страните обаче не можаха да се споразумеят за цената на газа и през 2017 г. "Лукойл" обяви, че напуска проекта.