Световният минен гигант Rio Tinto съобщи днес, че е осигурил  привличането на 4,4 милиарда долара за финансирането на големия си проект в Монголия. Става дума за разширяването на медното находище Ою Толгой, като окончателното решение за строителството ще бъде взето през първата половина на 2016 година.

Подземното разширяване на рудника е един от трите най-големи проекти, имащи важно значение за развитието на Rio Tinto. Компанията явно мисли за бъдещето, въпреки че на този етап компаниите от сектора съкращават инвестиции и производство, за да преживеят спада в цените на суровините.

„За постигането на такова споразумение ни трябваха 4 години и това едно от най-важните начинания от такъв характер в добивния и металургичния отрасъл”, заяви шефът на медното поделение на Rio Tinto Жан-Себастиян Жак, цитиран от Reuters.

Rio Tinto и другите големи компании в бранша като BHP Billiton и MMG Ltd, са натрупали огромни запаси от мед, в стремежа си да завладеят големи дялове от световния пазар, който има годишен размер от 140 милиарда долара. Те са готвят да реагират бързо, ако сегашната неблагоприятна ситуация се промени в близките години, както смятат мнозина.

Затова минните гиганти самостоятелно или съвместно с други компании имат намерение да добият допълнително милиони тона мед през предстоящите няколко години.

Жак обясни, че експортни агенции от Австралия, Канада и САЩ са се присъединили към 15 международни финансови организации, за да се финансира съвместно проекта в Монголия.

Добивът в открития рудник Ою Толгой в пустинята Гоби, южна Монголия, започна преди две години. Но работата по подземната част на находището бе спряна на фона на спорове около данъците и строителните разходи, които бяха разрешени в началото на тази година.