Новата високоскоростна жп линия между Москва и Санкт Петербург ще струва около 1,5 трилиона рубли ($23,9 милиарда), показват предварителни изчисления на правителството, цитирани от в-к "Ведомости".

Прогнозната стойност е подобна на тази за линията между Москва и Казан - 1,5 трилиона рубли. Дължината също е подобна - около 800 км.

През април президентът Владимир Путин даде разрешение за старта на предварителните дейности. Не са публикувани изчисления за времето за пътуване с новите високоскоростни железници, но се очаква времето за пътуване между Москва и Казан да намалее от 11,5 часа до 3,5 часа.

Официалните прогнози стойности на линията Москва - Санкт Петербург ще бъдат публикувани през август т.г.

По-рано миналият месец руските държавни железници сключиха договор с германската Siemens и руската "Синара" за доставката на 13 високоскоростни влака "Сапсан". Десетвагонните композиции ще бъдат доставени между септември 2022 г. и юли 2023 г., а общата цена на договора е над €500 милиона. Германската компания подписа и договор за обслужване и поддръжка, чиято стойност е около €580 милиона. Новите влакове ще се движат по маршрути Москва-Санкт Петербург и Москва-Нижни Новгород.

Средната класа в Русия намалява и се "одържавява"

Средната класа в Русия намалява и се "одържавява"

Това влошава перспективите за развитието на страната