Най-голямата петролна компания в света - Saudi Aramco ще инвестира по повече от 40 млрд. долара годишно в проекти през следващото десетилетие, значително разширяване на петролния гигант преди очакваното публично предлагане през следващата година, съобщава Wall Street Journal.

Отделените 414 млрд. долара са с над 25% повече от обявения 10-годишен инвестиционен план, обявен от компанията през миналата година. Повишаването на разходите се дължи главно на целта на Saudi Aramco да поддържа производствения си капацитет на ниво около 12 млн. барела петрол на ден, повече от всяка друга компания в света.

Инвестиционният план съвпада с усилията на властите в Рияд да подкрепят цените на петрола с координирани съкращения на доставките с помощта на ОПЕК - 14-членния картел, ръководен от Кралството и съюз от 10 други производители, ръководени от Русия.

Saudi Aramco подписа сделки за $4.5 милиарда

Най-голямата петролна компания подписа сделки за $4.5 милиарда

Това са първите стъпки към диверсификация на икономиката

През миналия месец групата отново потвърди ангажимента си да ограничи производството през цялата 2018 г., за да намали дългогодишното свръхпредлагане, което понижава цените на нефта.

Съобщението на Saudi Aramco идва в същия ден, в който Брент, международният еталон за цените на петрола, за пръв път от юни 2015 г. премина 65 долара за барел.

Цените на петрола се увеличиха с почти една трета от ниските им стойности през лятото, благодарение на ограниченията на ОПЕК и партньорите й, нарастващото търсене и прекъсванията на доставките във Великобритания, САЩ, Ирак и Венецуела.

Най-голямата петролна компания твърдо планира историческо излизане на борсата през 2018-а

Най-голямата петролна компания твърдо планира историческо излизане на борсата през 2018-а

Saudi Aramco може да спечели 100 милиарда долара от IPO-то

Увеличаващите се разходи на саудитския петролен гигант са в контраст с тенденциите в световната петролна индустрия. Големи публични компании, като Royal Dutch Shell и Exxon Mobil или съкращават разходите си, или запазват сегашните нива, тъй като се сблъскват със спада на пазара.

През следващото десетилетие Aramco ще похарчи 134 млрд. долара за сондажи и изграждане на петролни кладенци, а още 78 млрд. долара ще бъдат инвестирани за поддържане на потенциала за производство на петрол, съобщи Насър Ал-Ями, генерален мениджър на компанията за обществените поръчки.

Повече от половината от 334-те млрд. долара, обявени първоначално от Aramco, ще бъдат инвестирани в петролни полета в открито море.

Saudi Aramco готви инвестиции за $300 милиарда

Саудитски петролен гигант планира инвестиции за $300 милиарда

Парите ще бъдат вложени през следващите 10 години

Разходите представляват и тласък за сектори като рафинирането, като саудитците се опитват да преработват повече от собствения си суров петрол в гориво, което е много по-доходоносно от износа на чист петрол.

"Цифрите ни се увеличиха спрямо предишния бизнес план ... разширихме се и в други сектори. Част сме от толкова много сектори ... преди говорехме за нефт и газ, но сега сме в (бизнеса с) възобновяеми източници и инфраструктура", каза изпълнителният директор на компанията Амин Насър.

Saudi Aramco пoдготвя най-голямото публично предлагане в света, което ще бъде извършено на национален и международен пазар през 2018 г. Напоследък Рияд обмисля раздробяването на части на международното листване и директната продажбата на акции на китайски консорциум, включващ пенсионни и държавни фондове и държавни петролни компании, според източници на WallStreet Journal.