Компанията за анализ на данни Palantir е подала документи за осъществяване на първично публично предлагане след 17 години на пазара, предаде CNN. Пред излизането ѝ на борсата обаче има известни предизвикателства - от финансовите отчети става ясно, че тя никога досега не е била на печалба, като дори за първото полугодие регистрира приходи от 481 млн. долара (ръст от 50% на годишна основа) и загуба от 164 млн. долара.

Докато негативният ѝ резултат се свива за първите шест месеца на годината в сравнение със загубата от 280 млн. долара през същия период на миналата година, за 2019 г. финансовите резултати на Palantir са трагични - те са изгубили 580 млн. долара от приходи в размер на 743 млн. долара.

През годините компанията стана известна с това, че получава поръчки от Централното разузнавателно управление на САЩ, а от Zero Hedge посочват, че поне половината ѝ бизнес идва от различни държавни силови структури в САЩ. Това обаче, изглежда, не ѝ е помогнало да постигне положителен финансов резултат. Тя е съоснована от Питър Тийл (на снимката), който е създател и на PayPal.

Питър Тийл: В Европа няма успешни технологични компании

Питър Тийл: В Европа няма успешни технологични компании

Според милиардера Amazon е най-перспективната компания в САЩ

Пазарната оценка, на която технологичният стартъп ще се надява с листването си, е 26 млрд. долара, а то ще бъде осъществено на същия принцип, на който борсата излязоха Spotify и Slack - чрез директно предлагане на акции. Към момента Palantir има два класа акции - А и B, като първите дават право на един глас, а вторите - на десет, а за нуждите на първичното публично предлагане ще се създаде нов клас акции. Такава структура има и във Facebook и по този начин се запазва ръководната роля на основателите на бизнеса.

Palantir е кръстена на вълшебни каменни сфери от поредицата на Джон Р.Р. Толкин "Властелинът на пръстените", които са позволявали на притежателите си да комуникират на огромни разстояния едни от други. В самата сага думата означава "виждащ надалеч" на един от елфическите езици.

Но препратките с фантастичните поредици не свършват дотук. Компанията предлага два продукта - Foundry и Gotham, кръстен на фикционалния свят, в който се развива действието в "Батман". Именно Gotham е насочен към нуждите на различните правителствени агенции.

Великолепната (технологична) седморка вече струва $7,7 трлн.

Великолепната (технологична) седморка вече струва $7,7 трлн.

Технологичните титанти владеят пазара

Плановете на Palantir ще е да увеличи експозицията си именно към държавните агенции и да постигне статута на "операционната система по подразбиране на правителството на САЩ".

Сред дейностите, в които беше замесена Palantir, беше следенето на служителите на JPMorgan през 2009 г. Тогава 120 от нейните инженери бяха наети от консултанта по сигурността на банката Питър Гавичия III, който е бивш таен агент, посочват от Bloomberg. Той е проучвал цялата дейност на работещите за финансовата институция, включително имейлите, историята на интернет търсачките им, локацията на смартфоните им, изтеглените файлове, използването на принтерите и даже цялата записана телефонна комуникация.

Алгоритмите на Palantir са събрали, обработили и претърсили целия масив от данни в опит да открият злоупотреби с активи на банката. От компанията са били толкова детайлни в работата си, че са следили даже за забавяне в чекиранията на служителите, за което са уведомявали екипа по сигурността. Резултатът от това е бил физически обиск на бюрото, обикновено в рамките на същия ден.

Дейността на Palantir в JPMorgan не продължава дълго, след като става ясно, че Гавичия е следил дори действията на висшето ръководство на банката. Резултатът от това е грандиозен вътрешнофирмен шпионски скандал. "Разузнавателната платформа, разработена за глобалната война срещу тероризма, беше използвана срещу обикновени американци у дома", посочиха от Bloomberg.