Пакистан пoкани Турция да се присъедини към многомилиардния проект Китайско-пакистански икономически коридор, който ще бъде от голяма полза за всички страни в региона.

"Пакистан високо цени отношенията си с Турция, а новото правителство желае да укрепи още повече отношенията между Исламабад и Анкара", каза говорителят на Народното събрание Асад Кайзер на среща с посланика на Турция в Пакистан Ихсан Мустафа Юрдакул.

Забравеното пристанище, което проправя Новия път на коприната

Забравеното пристанище, което проправя Новия път на коприната

Как "Портата на вятъра" може да стане икономически център на Пакистан

Икономическият коридор - мегапроект за 64 млрд. долара, подписан през 2014 г. - свързва китайската провинция Синдзян с пакистанското пристанище Гуадар чрез мрежа от пътища, железопътни линии и тръбопроводи за транспортиране на товари, нефт и газ, пише в. Hurriyet.

Той е част от инициатива "Един пояс, един път", която е сочена за ключова за бъдещето на Китай. Икономическият коридор не само ще предостави на Пекин по-евтин достъп до Африка и Близкия изток, но и ще донесе на Пакистан милиарди долари чрез предоставяне на транзитни съоръжения на втората по големина икономика в света.

Китай обеща светло бъдеще на Пакистан, но донесе финансова и политическа криза

Китай обеща светло бъдеще на Пакистан, но донесе финансова и политическа криза

Рисковете от новия "Път на коприната" стават все по-видими

Проектът е амбициозен, но Пакистан вече среща сериозни пречки с реализацията му. Страната натрупа сериозен държавен дълг (част от който към Китай) и даде знак, че ще забави някои от проектите.

Междувременно Исламабад се готви да поиска спасителен план от Международния валутен фонд, но среща несъгласието на САЩ, който смята, че средствата ще отидат основно в ръцете на китайските облигационери или на самия Китай.

Пакистан преосмисля китайските инвестиции и други държави могат да я последват

Пакистан преосмисля китайските инвестиции и други държави могат да я последват

Тежък удар по амбициозния проект на Пекин

В тази напрегната ситуация ролята на Турция за осъществяването на проектите изглежда ключова. Анкара може да участва с финансиране, но има и достатъчно големи строителни фирми, които да помогнат с реализацията на инфраструктурните планове.

Турската държава и бизнес обаче вече са силно задлъжнели и не се знае дали ще могат да отделят сериозен ресурс за участие в подобен скъп проект.

Новият съюзник, с който Китай възражда Пътя на коприната

Новият съюзник, с който Китай възражда Пътя на коприната

Древната столица Сиан е от ключово значение

Турският посланик подчерта близостта с Пакистан и обеща да укрепи отношенията между двете държави. "Турският народ винаги смята Пакистан за свой втори дом и искаме тази страна да бъде винаги силна и просперираща", каза Юрдакул. Той покани председателя на пакистанския парламент на официално събитие в начало на декември.

Решението за участието на Турция в грандиозния проект зависи най-вече от човека, който обикновено взема най-важните решения в страната - президента Реджеп Ердоган.