Сериозно присъствие имат българските градове и региони в класацията "Европейски градове и региони на бъдещето 2023" на аналитичното издание на "Файненшъл Таймс" fDi Intelligence. По-голямата част от високите класирания са свързани с ефективността на разходите на чуждестранните инвеститори.

По този показател, който обединява в себе си различните харчове на бизнесите - за заплати, наем, данъци, такси и т.н., София е на трето място сред големите европейски градове, а Русе - сред тези с между 100 000 и 350 000 жители, като в тази категория Бургас остава трети. В десетката на средните градове на бъдещето са още Варна и Пловдив, които са на шеста и седма позиция.

Чуждестранните инвестиции у нас нарастват до близо €1,5 милиарда: кои са най-големите инвеститори?

Чуждестранните инвестиции у нас нарастват до близо €1,5 милиарда: кои са най-големите инвеститори?

По данни на БНБ

Цели 7 от най-изгодните малки европейски области са български - първа е Русе, от трето до седмо място са Стара Загора, Пловдив, Варна, Бургас и София - област, а София - град е №9.

Значително по-спорадично е присъствието на нашата страна в другите класации. София е предпоследна в Топ 8 на големите европейски градове по отношение на стратегията за привличане на преки чуждестранни инвестиции, като зад нея остава Анкара. Столицата е на шесто място по отношение на човешкия капитал и седма по отвореност към бизнеса. Старозагорският регион е на шесто място сред малките европейски региони със стратегия за чуждестранните инвестиции.

Призьорите

Като общо представяне Лондон е най-добрият европейски град на бъдещето през 2023 г., следван от Амстердам, Дъблин и Париж.

Сред населените места с над 500 000 жители най-добре се представя Германия с Хамбург и Франкфурт на Майн на първите две места и Дюселдорф на четвърто. Между тях е старата полска столица Краков.

Гърция очаква втора поредна рекорна година за чуждестранните инвестиции

Гърция очаква втора поредна рекорна година за чуждестранните инвестиции

През първата половина на 2022 г. тяхната стойност вече достига 75% от ПЧИ, дошли в Гърция през 2021 г.

При средните градове челната тройка се оформя от Цюрих, Вилнюс и Вроцлав, а четвърти е Единбург. В класацията на малките челните места са за Базел, Корк, Рединг и Люксембург. При микро градовете (с под 100 000 жители) България не е представена в нито една подкласация, а първенците са Цуг (Швейцария), Лимерик, Голуей и Шанън (Ирландия).

По отношение на стратегията за привличане на инвестиции в различните категории първенците са Барселона, Порто, Нюкасъл, Брага и Лимерик.

Приоритетите

От fDI Intelligence отбелязват, че над една трета от преките чуждестранни инвестиции в Европа (или над 130 млрд. долара) са били по линия на възобновяемите енергийни източници. Следват транспортът и логистиката ($26,61 млрд.), софтуерните и IT услуги ($23,96 млрд.), електронните компоненти ($19,1 млрд.) и полупроводниците ($18,22 млрд).

Войната в Украйна предизвика вълна от инвестиции, надхвърлящи €4 милиарда в Румъния

Войната в Украйна предизвика вълна от инвестиции, надхвърлящи €4 милиарда в Румъния

Това обяви румънският министър на икономиката Флорин Спатару

Експертите отчитат и рязко повишаване на проектите за по над 1 млрд. евро, които вече са около 45 на континента, а освен това инвестициите в автомобилния сектор растат.

Най-голямата инвестиция в Европа през 2022 г.? Това е разширяването на ирландското производство на Intel, като проектът се оценява на 12 млрд. евро.