Китайският технологичен гигант Xiaomi започна производство на смартфони в Истанбул, съвместно с доставчика Salcomp, съобщи агенция Анадола. Новият завод е разположен в европейската част на мегаполиса и в него ще се произвеждат 5 милиона смартфона годишно. Инвестицията е за около $30 млн. и ще отвори 2000 работни места. Днес в Турция се продават около 12 милиона мобилни телефона годишно, но само малка част от тях се произвеждат на местно ниво.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган привества откриването на завода с послание и заяви, че в Турция се продават над 10 милиона смартфона годишно, чрез което страната е свързваща точка между Европа, Русия и Близкия изток.

"Турция върви с твърди стъпки към превръщането си в регионален център за производство на смартфони", каза Ердоган, цитиран от турските медии.

Първата продукция на истанбулския завод трябва да излезе на пазара още през април тази година. Турция е четвъртата държава в света, в която Xiaomi има производствени мощности. Още две китайски технологични компании обявиха, че ще инвестират в заводи за производство на смартфони в Турция. Това са Oppo и Tecno Mobile.

Турция се превръща във все по-добро място за инвеститори

По повод инвестицията на китайската компания, търговският министър на Анкара Рухсар Пекчан подчерта, че тя е нещо страхотно, но не е изненадваща. Според нея страната е "правилното място за инвеститори, производители и износители", защото предлага държавна подкрепа и различни бизнес стимули на международните компании. Поради тази причина турската държава ще продължи да привлича чужди инвестиции, които впоследствие ще играят важна част в икономиката на страната.

Xiaomi ще произвежда електромобилите си в заводи на Great Wall

Xiaomi ще произвежда електромобилите си в заводи на Great Wall

Първият модел се очаква през 2023 г.

Министърът на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк също коментира новия завод. Чрез видео обръщение той нарече инвестицията на Xiaomi "крайъгълен камък" в борбата за превръщането на Турция в глобална база за производство на мобилни телефони. И допълни, че "в ерата след пандемията регионалната търговия и близостта до различни международни източници за доставка са изключително важни".

Турските политици, бизнесмени и икономически експерти са единодушни, че благодарение на тази и други подобни инвестиции, турската икономика ще става все по-силна.