"250 000 нови софиянци за 10 години" е заглавиe от в. "24 часа"

С 250 000 души се е увеличило населението на София за 10 г. Това показват дaнни на служба ГРАО към МРРБ. През 2008 г. в столицата постоянен адрес са имали общо 1 229 324, а към 15 декември 2018 г. софиянци са били 1 478 045.

Официалната статистика показва, че само за една година хората, които са се преместили да живеят в София, са 23 000 души. Данните отчитат само гражданите, които са се регистрирали, че живеят в столицата. Населението на града със сигурност е повече, тъй като има и такива, които не са го направили.

От Столичната община обаче твърдят, че всеобщото мнение, че в София живеят два милиона души и дори повече, е погрешно. Имало много хора, които идвали да работят в столицата през деня, но живеят в близките населени места.

Прочети ще от в. "24 часа"

"Политиците ни се похвалиха с пирова победа срещу плана "Макрон"" е водещo заглавиe на в. "Сега"

Закъснялата българска офанзива вкара промените за автотранспорта в патово положение

Ситуацията около правилата за работа на автотранспортния бранш в ЕС съвсем се заплете. Транспортната комисия в Европарламента отхвърли вчера част от спорните правила в пакета "Мобилност 1", срещу които превозвачите ни протестират. Но прие, че и шофьорите, и камионите трябва да се прибират у дома на всеки четири седмици, което е особено неприемливо за българския бизнес. Българските политици обявиха това развитие за победа, макар че решения на практика няма, очертава се само временно отлагане, а планът "Макрон", който трасира промените, попадна в патова ситуация. Синдикатите от западноевропейските страни моментално се мобилизираха и започнаха протестни действия с искане правилата да бъдат приети възможно най-бързо.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Колко е сложно да управляваш милиарди", четем в "Капитал"

Фондът на фондовете обеща много неща за 2018 г., но само част от тях се случиха, а около процедурите витаят съмнения

Традицията повелява на новаците да се дават по сто дни толеранс. Към държавния Фонд на фондовете (ФнФ), създаден като централна структура за разпределение на средствата от оперативните програми на Европейския съюз (ЕС), имаше три пъти по толкова. 

След като две години той не произведе почти никакъв резултат, миналата година новият изпълнителен член на борда на директорите - Светослава Георгиева обеща през 2018 да се пуснат процедури за поне половината от общо 1.2 млрд. лв. публичен ресурс.

Прочети още от " Капитал"

"На тон легален коноп хващат по тон незаконен" извежда на първа страница в. "Монитор"

Само 18 фермери го отглеждат на 4000 дка

По данни на земеделското министерство у нас само 18 земеделски стопани са получили разрешение да отглеждат влакнодаен коноп върху площ от 4034 дка. Основно културата се гледа легално в Софийско, Пернишко и Монтанско. Според експертите от аграрното ведомство от декар в зависимост от сорта, посевната норма и прилаганата технология на отглеждане, могат да се добият от 30 до 50 кг сушен цвят. Приемайки средно по 40 кг реколта от декар излиза, че общото ни производството е малко над 161 тона. По информация от МВР, предоставена за "Монитор", за миналата година на наша територия са били заловени 110 т нелегален канабис.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Западът иска да засмуче опитните ни шофьори", четем във в. "Стандарт"

Скоро няма да има кой да заработва парите за пенсии в България. Белгийските власти раздробиха протеста на българските и румънските превозвачи. 120 хил. германски водачи се пенсионират през последните две години. Не заплащането, а по-високото образование и здравеопазване привличат нашите на Запад.

- Г-н Лалов, вашата браншова организация участва ли със свои представители на протеста на превозвачите в Брюксел на 10-и януари?

- Разбира се - Националното сдружение на българските превозвачи (НСБП) участва с около 85 човека на протеста на пл. "Люксембург" в Брюксел.

- С колко камиона?

- В българското публично пространство броят на камионите странно много се размножава. По принцип имаме разрешение само за 15 камиона.

- Български и румънски?

- Не, само българските са 15, или по-точно - 14 плюс 1, който се използва като сцена. Просто белгийските власти не разрешават повече. Назначени са и хора, които да отговарят за организацията на протеста, за реда на площада и т.н. - в пълно съответствие със законите на Белгия.

Прочети още от в. "Стандарт"

"Община Пазарджик не е поискала 1 млн. лв. неустойки от дружество на Гинка Върбакова", пише "Капитал"

Нарушеният договор е сключен от настоящия шеф на държавната компания "Автомагистрали"

Община Пазарджик е пропуснала да поиска неустойки в размер от 1 млн.лв. от дружество на Гинка Върбакова. Общината е продала парцел за строеж на соларен парк, който купувачът така и не е изпълнил изцяло. 

След като през ноември Антикорупционния фонд (АКФ) сезира прокуратурата за пропуска на общината, сега фондът е получил достъп и до договора, от който се виждат конкретните параметри на сделката. Там обаче има и още една любопитна подробност - кой е подписал договора от страна на купувача. Това е настоящият изпълнителен директор на държавното дружество "Автомагистрали" Стоян Беличев. През 2007г. той е бил пълномощник на дружеството "Риал Стейтс". 

Преди седмици Министерският съвет реши държавното дружество, което Беличев сега управлява, да получи 1.34 млрд.лв., за да дострои магистрала "Хемус".

Прочети още от " Капитал"

""Бензиновите" поправки внесоха разкол сред петролния бизнес", пише в. "Сега"

Поправките в спорния закон за горивата, които са на път да бъдат отложени, доведоха до разкол в бизнес организациите. Само два дни след като икономическият министър Емил Караниколов обяви, че правителството ще поиска от депутатите да отложат за 1 юли влизането в сила на новите разпоредби, вчера от Българската петролна и газова асоциация (БПГА) обявиха, че ще напуснат председателстваната от Кирил Домусчиев Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), защото е подкрепила отсрочката на последното заседание на съвета за тристранно сътрудничество. В същото време от Българската стопанска камара (БСК) настояха отлагането да бъде спряно.

Правителството се принуди да поиска отсрочка за спорните текстове под заплаха от протести по подобие на "жълтите жилетки" във Франция. Целта е в този петмесечен срок да се сформира работна група, която да разгледа всички искания на засегнатите страни. Поправките, които трябваше да влязат в сила от 28 януари, предвиждат нови тежки изисквания за дребните търговци на горива. Те трябва да разполагат с капитал от 1 млн. лв., да осигурят банкови гаранции от 20 000 лв. за всяка бензиностанция и др. Това обаче би довело до фалит голяма част от малките фирми в петролния бизнес, смятат от Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива. Нещо повече - такъв монопол неизбежно ще доведе до повишение на цените, смятат от сдружението.

Прочети още от в. "Сега"

"Правото и икономиката аут, ако са екзотични за вузовете" пише в. "Монитор"

IT секторът, добивната и химическата промишленост най-активни в подкрепата за образованието

Oткриването на специалности като икономика, право, медицина и други, които не са характерни за профила на висшите учебни заведения ще бъде ограничено. Това стана ясно по време на дискусия на тема "Как бизнесът подкрепя българското висше образование?". Такъв е примерът със специалността медицина в Химико-технологичния институт в Бургас "Проф. д-р Асен Златаров", обясни председателят на Съвета на ректорите на висшите училища и ректор на Минно-геоложкия университет проф. Любен Тотев.

"Съветът на ректорите се мъчи да ограничи разрастването на неспецифични специалности в отделните университети", обясни той.

Ректорът отбеляза, че МГУ е един от първите наши университети, започнали да осъществяват сътрудничество с бизнеса.

Прочети още от в. "Монитор"

"Последната авантюра на Кремъл", пише в. "24 часа"

Задава се аншлус на Беларус, казват не само опоненти на Кремъл, но и хора, спечелили неговото доверие. Алексей Венедиктов например сподели неотдавна размисли за "взаимопроникването" между икономическите, военните и политическите структури на двете страни. Отреждайки какви ли не съдби на Александър Лукашенко: от вицепрезидент на "обединената държава" до пенсионер в Крим. Венедиктов допусна впрочем и някоя "трагична история". Не е зле да се вслушаме в думите му - шефът на радио "Ехото на Москва" е persona grata в руските коридори на властта, нещичко подочува там и после го преразказва на любознателната аудитория.

"Взаимопроникване" звучи по-прилично от "аншлус" или "анексия", но смисълът е все този. Русия поглъща Беларус, появява се нова държава и естествено й трябва нова конституция, която превръща Путин в пожизнен владетел. Това е най-разпространеното, но не и единствено обяснение за действията на Кремъл. Беларус е много важна за Москва от военно гледище. Това е държава с ключово положение в геополитическото пространство "между Русия и НАТО" - присъединяването й към Русия коренно ще промени стратегическата конфигурация в тази зона, ще засили руските позиции, съответно и заплахата за съседните страни.

Прочети още от в. "24 часа"