В момента на пазарът на суровини никелът е един от най-търсените метали. Неслучайно и гиганти в индустрията, като BHP Billiton, обявиха, че планирад да увеличат продажбите си в следващите месеци.

Причината никелът да бъде толкова търсен е, че той се използва в производството на батерии за електромобили. Основно той се добива в Америка и Азия.

Най-големи залежи има в страни като Канада, Русия, Индонезия, Куба и Нова Каледония. Ето и кои са четирите големи износителки на никел в света:

Индонезия

Индонезия добива най-много никел, като годишно обемът е около 400 000 метрични тона. През 2014 година властите там забраниха износа на метала и производството спадна до по-малко от 100 000 метрични тона.

Така страната изгуби водещата си позиция на пазара. През 2013 година обаче ограниченията бяха разглабени с цел да се подкрепи местната икономика. Към днешна дата компаниите могат да изнасят максимум 5,2 милиона тона руда годишно.

Филипините

Те запазват позицията си на водещ износител на никелова руда през последното десетилетие. През 2016 година страната е добила около 347 000 метрични тона. През последните две години обаче добивът пада до около 230 000 тона. Това е свързано със затварянето на 23 мини от местното министерство на околната среда.

Канада

Канада добива най-много никел извън Азия. Производството на страната достига 210 000 тона годишно. Най-големите компании в сектора са Vale S.A. и Glencore.

Нова Каледония

Френската територия Нова Каледония има добив, колкото този на Канада. Неговият обем се увеличава осезаемо през последната половина на десетилетието. Очаква се, ако този тренд се запази, тя да изпревари Канада по добив.