Агенцията за сигурността на авиацията в Европейския съюз (European Union Aviation Safety Agency (EASA) издаде забрана самолетите на пакистанските Vision Air International и Pakistan International Airlines да влизат на Стария континент, предава Deutsche Welle. Тя влезе в сила на 1 юли и ще продължи 6 месеца.

Причината е, че 262 от общо 860 пилоти в гражданската авиация в Пакистан нямат право да управляват самолети. Разследване на авиационното ведомство в страната разкри, че те или имат фалшиви лицензи, или са мамили на изпитите.

В Пакистан един на всеки трима пилоти няма право да управлява самолет

В тази страна един на всеки трима пилоти няма право да управлява самолет

От общо 860 души, 626-ма имат фалшиви документи и нямат опит в пилотирането, показва проучване

Половината от тези пилоти работят за Pakistan International Airlines. Европейската агенция посочи още, че е притеснена, че Пакистан не може да осигури спазване на международните стандарти.

През последните месеци PIA имаше ограничен брой международни полети заради пандемията. Но след възстановяване на дейността през миналия месец един от самолетите катастрофира, убивайки 98 души. Разследването сочи, че причината е грешка на пилотите - оказва, че те си бъбрили за коронавируса, опитвайки се да приземят Airbus A320 без да свалят колесниците.