Две съседки на България са сред държавите в Европейския съюз (ЕС) с най-голям дял на разходите за обрана спрямо размера на икономиките им.

Това са Гърция и Румъния, чиито разходи възлизат на съответно 2 и 1,7% от размера на брутния вътрешен продукт (БВП) на страните към 2019 година, сочат изчисления на европейската статистическа служба Евростат.

Всъщност южната ни съседка е на второ място в целия съюз по дял на средствата за отбрана към БВП. Пред нея е само Естония, чиито разходи възлизат на 2,1% от икономиката ѝ. Румъния е на 6-то място веднага след Франция и Кипър, показват изчисленията.

На фона на периодичното обтягане на отношенията с Турция, през миналата година стана ясно, че Гърция планира да увеличи значително разходите си за отбрана през следващото десетилетие. Според плановете на Атина към бюджета ще бъдат добавени още 10 милиарда евро до 2030 година.

Заради напрежението с Турция: Гърция увеличава военния си бюджет с €10 млрд.

Заради напрежението с Турция: Гърция увеличава военния си бюджет с €10 млрд.

Още през следващите месеци страната започва покупката на оръжия

Междувременно в началото на тази година южната ни съседка сключи споразумение за закупуването на 18 изтребителя Rafale от Франция на стойност от 2,5 милиарда евро.

Румъния, от своя страна, работи усилено по програма за модернизиране на въоръжението си с американската система за противовъздушна отбрана (ПВО) Patriot. Страната получи първата доставка от нея през миналата есен, като предстоят още три до края на следващата година.

Румъния получи първата американската ПВО система Patriot. И чака още три до 2022-а

Румъния получи първата американската ПВО система Patriot. И чака още три до 2022-а

Букурещ договори доставките на общо 10 такива в следващите години

Според данните на Евростат двете съседки на България, заедно с други членки, като Нидерландия, Италия и Полша са с по-голям дял на разходите за отбрана от средния за ЕС. Към 2019 година за целя съюз те възлизат на общо 168,5 милиарда евро или 1,2% от общия БВП.

България, заедно с Финландия и Швеция има размер на тези разходи, който се равнява на средния за ЕС или са 1,2% от размера на съответните икономики. На противоположния полюс е Ирландия, която има дял от едва 0,2% на тези разходи към БВП. Под 1% са още те в Люксембург, Австрия, Малта, Португалия, Испания, Белгия и Чехия.

Снимка 544792