Криптопрестъпленията стават все повече и повече. Понци схеми и други измами, включващи bitcoin и други валути, са привлекли $4,3 милиарда от инвеститори през 2019 г., гласи доклад на компанията Chainanalysis, цитиран от The Wall Street Journal. Общо, през 2017 и 2018 г. са били откраднати $3 милиарда.

След бум на съмнителни нови криптовалути през 2017 г. и редица хакерски атаки през 2018 г., Понци схемите стават най-популярните измами през 2019 г. Едва 6 от най-добре изиграните схеми са отговорни за 90% от откраднатите през миналата година средства.

През последните 11 години, откакто бе пуснат bitcoin, криптовалутите не успяват да се наложат като средство за разплащане - въпреки уверенията на криптоентусиастите, че това ще се случи "съвсем скоро". Но множество видяха в тях възможност за спекулация и емоциите взеха връх над фундаментите. В крайна сметка балонът се спука.

Въпреки това все още има редица неопитни инвеститори, които са чували историите за хора, които са забогатяли чрез bitcoin - и те смятат, че може да сторят същото. Измамниците използват наивността им срещу самите тях, казва Кристофър Янчевски, специален агент в щатската приходна агенция.

The Wall Street Journal разказва и историята на Сео Джин-хо, 40-годишен служител в туристическа агенция, който е подведен от приятелка да инвестира в платформата PlusToken, която обещавала 10% гарантирана доходност на месец. В рамките на 5 месеца той инвестира $86 хил., а поне на хартия вложенията му растат.

През 2019 г. обаче китайските власти разкриват схемата, затварят платфромата и арестуват шестима китайски граждани. Измамените инвеститори няма как да получат парите си.Според анализ на Chainalysis, PlusToken е именно Понци схема, която е успяла да привлече от инвеститори от Южна Корея и Китай поне $2 милиарда.

Коя е Ружа Игнатова и как успя да натрупа милиарди с измама?

Коя е Ружа Игнатова и как успя да натрупа милиарди с измама?

Възходът и падението на една успяла млада жена и нейната пирамида от фалшиви пари