Литият и кобалтът са два метала, които са ключови за производството на батерии за електрически автомобили. Но тесе използват и за съхранение на енергия за комунални цели от възобновяеми енергийни източници. Казано по друг начин, литият е градивен елемент на новата "зелена енергия", кймо която светът се е запътил с "големи крачки".

Намаляващите разходи за масово производство на батерии за електрическите автомобили, в съчетание с подобрението на капаците на производителността на батериите, вече доведоха до истински бум и революция при електромобилите. Индустрията на "зелени автомобили", се подкрепя от правителствени стимули в Европа и Китай.

Литият се добива от твърди скални отлагания, предимно в Австралия и чрез течен синтез на соли, които се откриват предимно на границата между Чили и Аржентина на дълбочина от 3000 метра.

Увеличаването на производството на литий, което се изисква за посрещане на растящото търсене на суровината, е сериозно на фона на настоящия пазар на лития. Перспективите за търсенето на литий също са много добри. Поевтиняването на цените на батериите за електрическите автомобили, които формират около половината от стойността им, е друга причина, която се очаква да доведе до по-нататъшен спад в цената им, което да ги прави по-масови. А това ще е свързано с повече необходимост от литий.

Според данни на Bloomberg, цената на батериите ще се понижи със 77% между 2016 и 2030-а година, а изравняване на цените на електрическите и конвенционалните автомобили може да се случи още през 2024-а.

Като цяло миналата година глобалната пандемия имаше отрицателно въздействие върху литиевата индустрия. Търсенето на електрически автомобили (EV) обаче се е увеличило рязко през втората половина на 2020 г. и е нараснало с 43% в световен мащаб за цялата година.

Производителите на литий обаче се бориха с цените главно поради свръхпредлагането на продукцията. Силното нарастване на търсенето на EV батерии обаче стабилизира цената и рентабилността на литиевите активи, коментира Муслим Фарук.

Президентът на САЩ Джо Байдън и неговата администрация настояват за плановете си за разширяване на EV в страната. Литиевите батерии се използват за захранване на електрически автомобили, така че литиевите акции вероятно ще бъдат по-добра инвестиция, докато се напредва. Освен това цените на литий могат да бъдат подложени на натиск в краткосрочен план.

И все пак, ако сте оптимисти по отношение на метала на бъдещето, ето няколко свързани с него компании, с които можете да го отиграете:

Albemarle (ALB)

Albemarle Corporation участва в разработването, маркетинга и инженеринга на специални химикали. Въпреки трудната 2020 г., компанията има някои интересни перспективи за растеж в литиевите операции, отразени в последните ѝ приходи. Компанията очаква търсенето на литий да нарасне със здравословни темпове през следващите години. И съответно планира да разшири производствения си капацитет.

На свой ред през следващите пет години тя се очаква да похарчи около 1.5 милиарда долара за литиеви проекти в Китай, Австралия и Невада. По този начин ALB акциите показват впечатляващ растеж, заемайки водеща позиция в литиевата индустрия.

Печалбата ѝ за първото тримесечие е 829.3 милиона долара, което е с 12.2% повече от миналата година. Освен това, печалбата на акция възлиза на 84 цента. Приходите от литий за тримесечието възлизат на 279 милиона долара, което представлява 18% ръст на годишна база. Това доведе до значително увеличение на обемите, което отчасти се компенсира от ценовия натиск. Като цяло, разрастващият се литиев бизнес се очаква да продължи да увеличава маржовете на компанията с невероятни темпове.

Livent Corporation (LTHM)

Livent Corporation е литиева компания и е сред петте най-големи производители на литий в света. 2020 г. беше трудна, тъй като през по-голямата част от годината се отчита отрицателен ръст на приходите. Въпреки това, тя е на път да се върне, като публикува силни резултати през последните няколко тримесечия. Компанията наскоро публикува печалбата си за първото тримесечие, където приходите ѝ нараснаха с около 34% на годишна база до 91.7 милиона долара. Освен това коригираната EBITDA на компанията възлиза на 11.1 милиона долара, което е с 18% повече от предходната година.

Освен това Livent очаква показателите ѝ за цялата година да бъдат на по-високо ниво в сравнение с предишните показатели. Тя обяви няколко нови цели за устойчиво развитие, насочени към постигане на неутралност на въглерода до 2040 г. По този начин ангажиментът ѝ към екологичните, социалните и управленските принципи (ESG) може да доведе до по-висока оценка в бъдеще.

Sociedad Química y Minera de Chile (SQM)

Sociedad Química y Minera de Chile е чилийска стокова компания, която се фокусира върху литий и калий. Подобно на колегите си, тя имаше трудни времена миналата година, но нещата се движат в правилната посока със закъснение на фона на подобряващите се перспективи на индустрията. Анализаторите очакват значително подобрение в темпа на растеж на приходите в бъдеще, като оценките са значително по-високи от средните за сектора.

Sociedad наскоро отчете увеличение на продажбите на литий със 180% през първото тримесечие. В резултат на това тя повиши прогнозата си за продажбите на литиев карбонат за 2021 г. с най-малко 30%. Също така очаква по-високи средни цени до края на годината и е оптимист за плановете си за разширяване в Чили и голямото търсене на литиеви химикали.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи