Залежи от злато и мед, изчислявани на стойност от 58 милиарда долара, стоят неразработени на територията на малък остров в Тихия Океан. Става въпрос за Бугенвил - парче земя, което е част от Папуа-Нова Гвинея.

От дружество от минната индустрия обаче са притеснени, че правото на ползване на ресурсите е застрашено на фона на предстоящ референдум за независимост.

В сърцето са спора е мината Пангуна, която е разработвана от регистрираната в Сидни компания Bougainville Copper в продължение на 17 години преди да бъде затворена през 1989 година след протести и сблъсъци, отнели живота на над 20 000 души.

Днес компанията, преименувана на BCL, предупреждава инвеститорите, че предлаганите от местните власти промени ще доведат до значителни изменения в законодателството, засягащо индустрията. Включително се очаква с тях да бъде дадено право на ново дружество от Британските Вирджински острови да добива природни богатства на територията на острова, пише Bloomberg.

Представител на австралийската компания, Марк Хичкок, посочва, че предлаганите промени ще "подкопаят" техните права в Бугенвил. "Все още обаче ще отстояваме правата си на собственост", посочва той.

Предлаганите промени идват на фона на предстоящ референдум за независимост на острова от Папуа Нова Гвинея. Мината Пангуна има залежи от 5,3 милиона метрични тона мед и 19,3 милиона тройунций злато, твърдят от BCL. По днешни цени залежите са изчислявани на около 58 милиарда долара.

Когато все още добивът в мината е разрешен, Пангуна е една от най-големите мини в света, отговаряща за около 44% от износа на Папуа Нова Гвинея.

В края на 80-те години местните граждани излизат на серия протести, довели до сериозни сблъсъци и възродили движението за независимост на острова. Това принуждава BCL да затвори мината, а Папуа Нова Гвинея изпраща военни в Бугенвил. В крайна сметка е подписано мирно споразумение през 2011 година, като островът става автономен и отваря пътя за референдум за независимост.