"Нов ало-скандал уволни директорка на "Автомагистрали"" е водещo заглавиe на в. "Сега"

В телефонен разговор държавни чиновници кадруват за ремонти на шосета и тунели, като замесват и името на премиера

Шумът около скандалния ремонт на столичното Ларго и записа на министър Боил Банов, който дава напътствия за спестяване на 700 000 лева неустойки на частна фирма, заглуши друга афера с много по-сериозни измерения. Разследващият сайт "БиволЪ" публикува запис на разговор между висши държавни чиновници, които нищят кадрови въпроси в пътното строителство и обсъждат как трябва да се "даде рамо" на някой си Иван, който асистирал на държавното предприятие "Автомагистрали" в ремонта на обекти по магистрала "Струма". Споменава се тунелът "Мало Бучино", където имало паднала стена. Става дума и за гонене на срокове, защото премиерът искал да реже лента на 31 май. От записа се разбира, че ако Иван се представи добре, го чака голямо бъдеще.

"БиволЪ" разкрива, че участниците в диалога са инж. Михаил Рашков - шеф на дирекция "Пътна поддръжка" в Агенция "Пътна инфраструктура", и Десислава Христова, член на съвета на директорите на държавното предприятие "Автомагистрали". Разговорът е показателен за порядките в администрацията и в пътния бранш, който е непрестанен източник на афери и скандали.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Защо фармацевти носят жълти жилетки", четем в "Капитал"

Част от тях воюват кой да оглави съсловната организация и се оплакват от изисквания, налагащи елементарна отчетност

Фалитът е плашилото, което магистър-фармацевтите размахват всяка година, когато държавата понечи да въведе някакъв тип отчетност в обектите им, като например компютри за работа със здравната каса или касов апарат. Прогнозите, разбира се, са комични, защото броят на аптеките в България продължава да бъде около 4000 през последните 15 години, а при средни обороти на един обект от 50 хил. лв. месечно по данни на световната анализаторска компания IQVIA някак е трудно да се приеме, че някой е заплашен от фалит. 

За какво са протестите 

Последният протест от вторник например беше обявен от една от професионалните организации в бранша - Национална аптечна камара, в която членуват 128 аптеки по данни на председателя й Антон Вълев (общо в страната аптеките са около 3600).

Прочети още от " Капитал"

"В земеделието работят пенсионери, няма кой да ги смени" е заглавиe от в. "24 часа"

Заради липсата на кадри затварят ферми

Поправките в поземления закон се отлагат с няколко месеца

"Поголовен е недостигът на работна ръка в сферата на селското стопанство. В момента работят пенсионери и няма с кого да ги подменим." Това заяви при откриването на 7-ата национална среща на Асоциацията на земеделските производители нейният председател Венцислав Върбанов.

"За мое голямо съжаление всичките тези лъскави машини, с които работим и които са купувани с кредити от банки и ще изплащаме още дълги години, в момента няма кой да гиуправлява.

Въвеждаме нови технологии, въвеждаме всичко последно, което има на световния пазар. Имаме стопанства, които са много по-напреднали от тези в Западна Европа. Но всичко това трябва да се управлява от хора. Стигнахме дотам, че в момента у нас се закриват животновъдни ферми заради липсата на работна ръка.

Прочети ще от в. "24 часа"

"1 млн. българи са без военна подготовка при мобилизация" четем в "Монитор"

Приблизително 1 млн. българи, които подлежат на мобилизация, нямат военна подготовка. Това коментира вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов по време на годишната конференция на началника на отбраната в София.

Поводът за коментара му бе проекта за доброволна военна служба, за която Каракачанов настоява да се въведен. Той посочи, че така няма да се решат проблемите с некомплекта, но биха облекчили ситуацията в някои от формированията. Така биха подготвяли и хора от резерва. Каракачанов обърна внимание и на проблема с липсата на кадри и напомни, че за първа година постъпващите в армията са малко повече от напускащите. Според него не трябва да се съсредоточаваме върху големия процент кандидати за служба, които след това са отхвърляни заради здравни проблеми. "Тук нещо бъркаме, защото процентът е изключително голям, подобен няма нито в полицията, нито в пожарната, нито в други структури, коментира министърът.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Бизнесът иска да отпадне лимитът от 150 часа извънреден труд", четем във в. "Стандарт"

Двойно повече часове извънреден труд, предлага държавата. Поводът- бизнесът настоява лимитът за извънредните часове работа да отпадне изцяло.

Ако погледнем по-мащабно, извънредният труд е забранен. Можем да работим повече само ако това наистина се налага и то при доста строг регламент. В рамките на един месец лимитът за извънредна работа е 30 часа дневен или 20 часа нощен труд.

Хипотетична ситуация - днес е сряда, имате спешна работа и работите повече. Утре обаче отново е работен ден - законът казва: "Можете да останете не повече от 3 часа".

Така общо за цялата година лимитът е 150 часа - извънреден труд. Според бизнеса това не е достатъчно и ако хората искат, трябва да имат възможност да работят повече. Държавата предлага компромис - часовете да станат 300.

Прочети още от в. "Стандарт"

"Симбиозата на властите в делото КТБ", пише "Капитал"

Какъв е този обвинителен акт от 15 000 страници, който прокурорът може да преразкаже в съдебна зала за около час? Това е само един от въпросите, който изниква след вчерашното заседание в Специализирания наказателен съд по делото КТБ, където очаквано със скандал стартира новото правило в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), според което прокуратурата вече няма да чете обвинителния акт, нито дори заключителната му част, при старта на съдебното дело. 

За българския наказателен процес 15 000 страници обвинителен акт, от които 5000 страници диспозитив (обвинително заключение), е абсолютен прецедент. Преди година и половина, когато зам. главният прокурор Иван Гешев сравни този обвинителен акт с "Война и мир" и с кацане на Луната с дизелов двигател, "Фрогнюз" направи свое сравнение - обвиненията в Нюрнбергския процес по 24 съдебни дела са събрани в 42 тома, общо 18 000 страници. 

Дали днешната ситуация с делото КТБ е резултат от прокурорска мегаломания, дали от некадърност, или е преследвана друга цел, е отделен въпрос. Но безспорният проблем е, че именно за да тушира абсурдите, до които доведе този мегаломански акт, законодателната власт вече на два пъти целенасочено се намеси в хода на процеса. И двата пъти това бе направено чрез посредничеството на вечно готовия за подобни благотворителности Данаил Кирилов (ГЕРБ), председател на парламентарната правна комисия, чийто коронен номер е да подпъхне някой и друг текст преди второто четене на който се случи закон.

Прочети още от " Капитал"

"Кабинетът гарантира повече пари за премии на чиновниците", пише в. "Сега"

Всяко държавно ведомство ще заделя резерв за заплати на незаетите щатове, които после ще може да си преразпределя

Чиновниците си осигуриха пари за премии от икономисаните заплати на незаетите щатове. Финансовото министерство иска от всяко министерство и държавна агенция да заделят резерв, равен на средствата, необходими да покрият средната основна месечна заплата за степен 2 на съответното ниво. Това става ясно от публикувани за обществено обсъждане промени в Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация.

Подобна разпоредба имаше преди години, но тя бе премахната през 2012 г., когато тогавашният финансов министър от първото правителство на ГЕРБ Симеон Дянков направи "реформа" в заплащането на администрацията. Той промени начина на определяне на възнагражденията на чиновниците, като прекрати практиката на големите бонуси (понякога надвишаващи основното възнаграждение) и въведе скала, по която възнагражденията да растат в зависимост от опита и резултатите от годишното оценяване на чиновниците. С реформата бяха премахнати и добавките за прослужено време в държавната администрация.

Прочети още от в. "Сега"

"С програма "България - страна на здравето" ще борим спада на руските туристи" пише в. "Монитор"

С програма "България - страна на здравето" ще борим спада на руските туристи. За миналата година у нас са били близо 512 хил. туристи от РФ. Това стана ясно след първия ден на посещението министърът на туризма Николина Ангелкова в Москва.

Ангажиментите да работим за увеличаване на туристопотока ще бъдат изпълнени. Един от акцентите бе и двугодишният план за сектор туризъм, който беше приет на заседанието на работната група през октомври 2018 г. На нея обсъждахме и възможността за обявяване на година на туризма на България в Русия и обратно, а за да насърчим туристопотока към страната ни, ще работим с руските региони, каза министър Ангелкова.

За миналата година имаме близо 512 хил. руски туристи, посетили България. През 2018 г. резултатите в сектора са рекордни откакто има статистика у нас - над 9,27 млн. чуждестранни визити за годината и 7,2 млрд. лв. приходи за първите 11 месеца на миналата година, каза още Ангелкова.

Прочети още от в. "Монитор"

"Държавата иска ТЕЦ-овете да продължат да работят", пише в. "Стандарт"

При спазване на екологичното законодателство държавата иска да продължи експлоатацията на термичните централи, защото те гарантират енергийната сигурност на България. Това каза заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков на дискусия "Интегриран национален план за енергетика и климат за периода до 2030 г." в София Хотел Балкан. По думите му тези централи участват средногодишно с над 40 процента в енергийния микс на страната.

Пети и шести на АЕЦ "Козлодуй" е вторият компонент, който участва в енергийния микс в страната, посочи Жечо Станков. По тази причина са записани стъпки за удължаването на експлоатацията на двата блока.

Министерството на енергетиката ще продължава да полага усилия за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. "Истинската ни независимост в сектора природен газ ще бъде постигната, когато има достатъчно количества местен добив, които да покриват най-малко консумацията на територията на страната", добави Станков.

Прочети още от в. "Стандарт"

"На кого му пука каква ни е позицията за Венецуела?" четем в "24 часа"

От 3-4 дни се чудя пука ли му на някого по света и у нас за позицията на България около политическата криза във Венецуела. И съм страшно разтревожен как тази драма на над 9000 километра от страната ни предизвика такъв разнобой и кавги между институциите в София.

Венецуела е държавата с най-големи доказани запаси от петрол в света към настоящия момент, а в средата на миналия век е сред 5-те най-богати държави на планетата по БВП на глава от населението. Как е възможно да стигне до фалит?! Ами, много просто. В резултат на поредица от национализации, рестриктивни регулации срещу свободния пазар и твърде щедро финансиране на държавни предприятия - системна политика, която налага в страната социалистически модел в икономиката.

Който от своя страна довежда Венецуела до огромни дългове, космическа инфлация (трябва да надхвърли през 2019 г. 10 млн.% според прогноза на МФВ), едни от най-високите данъци в света, режим на тока, празни рафтове в магазините, жестока бедност.

Накратко обобщено - социалистическият модел в икономиката не работи. Венецуела е просто пореден пример.

Прочети още от в. "24 часа"