Изграждането на второто международно летище в Пекин приключи тази седмица, като се очаква то да започне да се използва от 30-и септември.

Тъй като броят на пасажерите в Китай продължава да нараства, авиационната инфраструктура в страната изобилства от пътници. Според специалисти азиатската страна е напът да изпревари Щатите като най-голям авиационен пазар до 2022 година.

Особено натоварени са големите летища в градове като Пекин. Част от решението е новото международното летище Daxing, чиято сграда се простира на 700 000 квадратни метра, а това се равнява на 100 футболни игрища.

Снимка 432516

Източник: wikipedia.org

Когато отвори врати по-късно през годината, мегапроектът за 12,9 милиарда долара ще облекчи трафика за авиационното пътуване в Китай.

Daxing ще нареди Пекин сред градовете с няколко международни летища като Ню Йорк, Лондон, Париж и Токио. То ще може да обслужва 72 милиона пътници годишно до 2025 година и 100 милиона до 2040 година.

Вече са изградени пътища и железопътни връзки между летището и основния град и трябва да влязат в експлоатация, когато Daxing започне работа. Ще има 6 основни теста с излитания и приземявания преди операциите на новото летище да започнат.

Един такъв пробен тест бе направен на 13-и май с участието на самолети с различни размери от авиокомпаниите Air China, China Southern, China Eastern Airlines и Xiamen Airlines.

Проектът включва и открит просторен терминал, който е отнел 5 години, за да се изгради. Общо Daxing и другото международно летище в китайската столица ще обслужват 170 милиона пасажери годишно до 2025 година.