Нетната печалба на минния гигант BHP Group за първото фискално полугодие спада с цели 86% спрямо година по-рано. Виновник за това е един ключов метал, който се превърна в ключов елемент в енергийния преход заради широката му употреба при батериите за електрически автомобили - никелът. Свръхпредлагането на пазара на никел принуди най-голямата миннодобивна компания в света да намали стойността на ключови активи, пише Bloomberg.

От BHP обявиха, че ще поемат обезценка от $2,5 милиарда върху стойността на своите активи за добив на никел в Австралия, които могат да бъдат затворени по-късно тази година. Глобалните доставки на метала нараснаха, след като Индонезия бързо увеличи производството, което срина цените на пазара и доведе до закриването на няколко проекта за добив в страната през 2023 година.

От недостиг до излишък - цените на никела паднаха след рекордните покачвания през 2022 година

От недостиг до излишък - цените на този метал се сринаха след исторически покачвания през 2022 година

Цените на никела се сринаха през 2023 година до 23 300 долара за тон

"Ще има дълъг период на свръхпредлагане"

Периодът на свръхпредлагане щее дълъг, като може да продължи до края на това десетилетие, заяви главният изпълнителен директор на BHP Group Майк Хенри пред Bloomberg.

"Вниманието, което трябва да обърнем на никела е свързано и с това, което правим с нашия бизнес през междинния период, като се има предвид, че в момента той е на загуба и това е така от известно време насам", коментира Хенри.

Снимка 603850

Източник: iStock Images

Основната печалба от активните дейности на минната компания през шестте месеца на 2023 година до 31 декември остава стабилна при $6,57 милиарда, или малко под оценката на анализаторите. И все пак огромният спад на нетната печалба е в центъра на фокуса на инвеститорите.

Огромното търсене на суровини през последните години засегна рентабилността на BHP. Това е тенденция, която започна по време на пандемията и продължи заради влошаващите се перспективи пред китайската икономика и по-конкретно при нейния строителен сектор. Ако изключим никела, желязната руда остава най-важният източник на приходи за компанията. Цените на суровината за производство на стомана скочиха с 28% и остават на исторически връх.

Индонезия иска до 2 години да осигурява 65% от износа на никел в света

Държавата, която иска до 2 години да осигурява 65% от износа на никел в света

В страната, която е 4-та по население, се строи и най-големият в света завод за никел