Компанията Baykar, например, произвежда дрона TB2. Миналата есен азербайджанската армия го използва във войната срещу Армения в Нагорни Карабах, а според оценката на военните, това им е помогнало бързо да превземат териториите на противника. Оборудваната със стари руски танкове и ракети арменска армия само след няколко седмици беше принудена да признае, че се изтегля.

Шефът на фирмата Халук Байрактар, чийто брат Селджук Байрактар е зет на президента Ердоган, с гордост представя на изложението Teknofest най-новите разработки на компанията. Например новия дрон "Aкънджъ". В интервю пред германската обществено-правна телевизия ARD Халук Байрактар хвали модерната технология и високата ефективност на тази безпилотна машина в бойни условия.

Гордост от турската оръжейна индустрия

Турският народ е изпълнен с резерви към вътрешната политика на президента Ердоган, социологическите допитвания сочат, че неговата

Партия на справедливостта и развитието в момента едва ли би събрала мнозинство в парламента. Но много турци изпитват гордост от армията и оръжията ѝ, особено когато те са създадени и произведени в самата Турция.

Отношението на много от турците е също толкова некритично и към военните акции на турската армия в Сирия, Либия или Ирак, където Ердоган обикновено тества и най-новите военни технологии.

Военните пък дават на оръжейната индустрия обратна информация, за да могат производителите на оръжия да ги направят още по-прецизни и ефективни. Това сътрудничество, на което много германски компании биха могли само да завиждат, вече носи добри плодове.

Интересът към турските дронове в чужбина нараства постоянно. Освен Азербайджан, турски дронове са закупили и страни като Полша, Украйна, Катар и Тунис, казва турският експерт по въпросите на отбраната Хакан Калъч. Турски TB2-дронове бяха използвани също и по време на гражданската война в Либия, припомня той.

Турция иска да е значима регионална сила

През последните 15 години Турция постигна забележителни успехи в отбранителната си промишленост, казва Байрактар. Бяха развити технологии, които успешно могат да се конкурират с водещите световни образци. Освен това турските военни вече не са така силно зависими от вноса на оръжейни системи.

Още от самото начало на своето управление Реджеп Тайип Ердоган се опитва да превърне Турция в регионален хегемон. Турската армия редовно осъществява военни акции на места, където е останал вакуум от други военни сили. Примери за това са турските операции в Северна Сирия, Ирак или Либия.

Едновременно с това нарастват и апетитите на Турция за внос на оръжие. От Берлин казват, че Турция отдавна желае да получи множество германски оръжейни технологии и производства. Но специализираният орган, който одобрява тези сделки - Федералният съвет по сигурността - твърде рядко удовлетворява молбите на Анкара. Турските военни операции от последните няколко години създават загриженост, че Ердоган може да злоупотребява с германските оръжия, за да укрепва своята лична власт.

През 2020 г. седем турски компании намериха място сред топ-100 в класация на популярното в бранша списание "Defence News". Ако през 2002 година в Турция е имало 56 оръжейни компании, то през 2020-та те вече са били 1500.

Забележително развитие на оръжейната индустрия

Според шефа на Сдружението на турските износители Исмаил Гюле, през първите 6 месеца на тази година Турция е изнесла оръжейна продукция за 169 страни. На първо място са САЩ, следвани от Азербайджан, Обединените Арабски Емирства, Германия и Бангладеш. През същия период на миналата 2020 година Турция е успяла да изнесе своя оръжейна продукция в 138 страни в света. А по думите на Гюле се очаква през следващите 9 години оръжейният експорт на страната да нарасне с 400 процента.

През 2018 година Турция и Пакистан подписаха договор за доставката на повече от 30 бойни хеликоптера - съвместно производство на Турция и Италия. Двигателят обаче е американско-британско производство, а Вашингтон все още не дава зелена светлина за тази сделка заради решението на Турция да закупи руската противовъздушна система S-400.

Турските инженери така и не успяват да разработят достатъчно мощен двигател. Очевидно заради това засега се провалят и довършителните работи по бойния танк "Aлтай". Появиха се информации, че в крайна сметка Турция може да закупи танковия двигател от Южна Корея. А купувачи за бъдещия турски танк не липсват: интерес са заявили вече Азербайджан, Катар, Оман и Саудитска Арабия.