Световните цени на храните се понижиха леко през декември, отбелязвайки девети пореден месечен спад, но през цялата 2022 година нараснаха с повече от 14% в сравнение с 2021-а. Така те достигнаха най-високото си ниво в историята, съобщават от Агенцията по храните на ООН.

Индексът на цените на храните на Организацията по прехрана и земеделие (FAO), който проследява международните цени на най-търгуваните в световен мащаб хранителни стоки, достигна средно 132,4 пункта миналия месец в сравнение с ревизираните 135,00 пункта за ноември. Цифрата за ноември беше посочена по-рано като 135,7 пункта.

За 2022 година като цяло сравнителният индекс възлиза на средно 143,7 пункта, което е увеличение с 18 пункта или 14,3% спрямо 2021-а и най-високото от началото тези отчети, започнали през 1990 година.

Стоян Панчев: Високата инфлация ще продължи следващите 10 години

Стоян Панчев: Високата инфлация ще продължи следващите 10 години

Спад на цените е възможен след сериозна рецесия или технологичен пробив в енергийните доставки, смята той

Спадът на индекса през декември беше предизвикан от рязък спад на международните цени на растителните масла, заедно с някои спадове в цените на зърнените храни и месото, но смекчени от леко повишение на тези на захарта и млечните продукти, казват от FAO.

Цените на храните скочиха драстично след инвазията на Русия в Украйна през февруари миналата година въз основа на опасения от прекъсване на търговията в Черно море

Износът на зърно от Украйна също повлия сериозно на по-високите цени в Европа.

Миналата година от FAO заявиха, че разходите за внос на храни през 2022-а ще накарат най-бедните страни да намалят обемите на доставките.

Индексът на цените на храните включва средната стойност на индексите на цените на месото, млечните продукти, зърнените храни, растителните масла и захарта, претеглени към средните дялове на износа на всяка от групите.

Какво следва?

Според повечето световни макроикономисти и експерти през 2023 година недостигът на храна ще е по-голям, а икономическата рецесия вероятно ще удари в първите месеци на новата година.

Причината за мрачната прогноза са продължаващата, макар и с малко по-умерени темпове, инфлация, екологичните катастрофи и продължаващият недостиг на торове, които продължават да сеят хаос.

Прогнозите са, че хлябът, растителното масло, царевицата, маслото, доматите, шампанското, брашното и говеждото месо ще бъдат по-трудни за намиране на рафтовете на много голяма част от хранителните магазини по света през 2023 година. Съответно, ще бъдат и по-скъпи.

Колко ще струва на ЕС преодоляването на енергийната криза през 2023 година

Колко ще струва на ЕС преодоляването на енергийната криза през 2023 година

Прогнозата на Международната агенция по енергетика е за много милиарди долари