Турция активно се готви за сондажи на нефт и газ в открито море. Проучванията ще стартират в началото на следващата година, а до края на месеца очаква да пристигне първият турски сондажен кораб - Deepsea Metro 2, съобщават турски медии. 

Корабът, който ще бъде използван от Turkish Petroleum Corporation, трябва да пристигне в южната ни съседка на 31 декември.

Турция вече проучва териториалните си води за нефт и газ с помощта на 2 сеизмични кораба, но Deepsea Metro 2 ще бъде първият истински сондажен кораб в страната.

Южнокорейският кораб е произведен през 2011 г., има дължина от 229 метра и е подходящ за ултра дълбоководни сондажи - способен е да пробива на максимална дълбочина от 12 км.

Първият сеизмичен кораб на Турция Барбарос Хайретин Паша провежда операции в Средиземно море от април 2017 г., докато вторият - MTA Oruc Reis е готов за проучване.

Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Берат Албайрак обяви през октомври, че Турция ще направи първото си дълбоко сондиране през 2018 г.

Анкара ще проведе сондажни дейности с нов сеизмичен кораб, който се очаква да бъде пуснат в инвентара на страната през последното тримесечие на тази година, като част от дейностите по проучване на природен газ и нефт в Средиземно море и Черно море.

"Ще направим собствени сондажни дейности с нашите (собствени) инженери", заяви министърът.