Един от световните лидери в производството на автомобилни части - Continental, се готви да съкрати или премести 13% от работната си сила с цел да намали разходите си с 1 милиард евро годишно. Това е част от мащабен план на германската група за преструктуриране на бизнеса ѝ под натиска на пандемията, пише Bloomberg.

В официално съобщение на компанията се посочва, че по-голямата част от този план трябва да бъде изпълнен до 2025 година, като той ще засегне 30 000 работни места. Основно засегнати ще бъдат операциите на дружеството в Германия, като идеята е 13 000 позиции там да бъдат преместени или затворени.

"Индустрията е изправена пред най-голямата криза от 70 години насам, като доставчиците на части в частност са силно засегнати", коментира главният изпълнителен директор на групата Елмар Дегенхарт.

След това съобщение акциите на компанията, търгуващи се на борсата във Франкфурт, поевтиняха с 2,9%. Continental, която е най-големият доставчик за автомобилните компании в Европа, е изгубила една пета от пазарната си капитализация през тази година.

Междувременно в началото на юли германският гигант обяви планове да започне изграждането на производствена база за информационни системи за шофиране в сръбския град Нови Сад.

Continental отваря втори завод в Сърбия

Един от най-големите производители на авточасти в света отваря втори завод в Сърбия

Изграждането му трябва да започне до края на годината

Там ще се правят информационни системи за автомобили, които ще включват видео дисплеи и камери. Заедно с това от компанията се готвят да разширят развойния си център в Нови Сад, който отвори преди няколко години.

Германският дилър откри своя R&D център в западната ни съседка през март 2018 година, като там досега са наети 500 души, основно софтуерни инженери. Заедно с това производителят има и производствена база в Суботица в северната част на Сърбия.