Един от най-богатите мъже в Русия, Алишер Усманов, е прехвърлил контрола върху мажоритарния си пакет в оператора Mail.ru Group - ход, който може да предпази компанията, ако милиардерът бъде добавен към списъка със санкционираните от Вашингтон, пише Bloomberg.

Холдинговата компания на Усманов - USM, и телекомът MegaFon PJSC на близкия до Кремъл бизнесмен, са прехвърлили общо 59% от правата за гласуване на мениджърския екип на Mail.ru, водена от главния изпълнителен директор Борис Добродеев, става ясно от официално съобщение.

Американските санкции, наложени по време на управлението на Обама заради конфликта в Унгария, се разшириха по обхват и сила под президента Доналд Тръмп. Преместването на активи далеч от хватката на американското финансово министерство се ускори след заплахата от още по-строги мерки заради твърденията, че Русия се е намесила в щатските избори и заради убийството на бивш шпионин в Англия.

Как санкциите на Тръмп напълниха хазната на Путин?

Как санкциите на Тръмп напълниха хазната на Путин?

Скъпият петрол и евтината рубла влияят добре на финансите на Русия

Прехвърляйки контрола върху Mail.ru на мениджмънта, "Усманов се опитва да намали потенциалните рискове за интернет компанията в случай, че САЩ го добави към списъка със санкционираните", посочва Александър Венгранович, анализатор в Sova Capital.

Трансферът следва делистването на MegaFon от Лондонската фондова борса, обявено през юли.65-годишният Усманов, в отделно съобщение, заяви, че напуска мениджмънта на Mail.ru с "леко сърце", тъй като социалните мрежи на компанията вече са развит бизнес, а "високотехнологичните компании трябва да бъдат водени от по-младите поколения".

Руснакът притежава около $14,4 милиарда, според Bloomberg Billionaires Index. Той натрупва богатството си чрез минни операции. Усманов е най-мажоритарен собственик на Metalloinvest, най-големият производител на метална руда в Русия.

Миналият месец MegaFon обяви сделка с Alibaba, което ще разшири присъствието на китайския гигант в Русия. Усманов заяви, че една от най-големите му цели през следващите години е да изгради най-голямата компания за електронна търговия в Европа с помощта на Alibaba.

Американските санкции пращат руските милиардери в ръцете на Путин

Американските санкции пращат руските милиардери в ръцете на Путин

Администрацията на Тръмп прави нещо, което президентът на Русия не успява от почти две десетилетия