Американският автомобилен гигант General Motors има намерение да закрие производството си в канадския град Ошава, разположен източно от Торонто.

Това съобщава Dow Jones, позовавайки се на свои източници. В неделя новината бе изнесена и от канадската телевизия CTV.

Това е поредна стъпка на компанията от Детройт насочена към съкращаване на разходите. Закриването на предприятието, където се сглобяват пикапи и големи седани на марката, ще засегне работните места на 2 800 души.

Между другото и без тази негативна новина, в канадския автомобилен сектор има сериозни проблеми със запазването на работните места и привличането на инвестиции.

Според осведомени източници, твърди изданието, цитирано от 1prime.ru, GM ще закрие производствените дейности в завода в Ошава до края на 2019 година. Компанията е взела това решение в рамките на програмата за преструктуриране на световния си бизнес, включващо прехода към хибридни автомобили и такива с по-екологични двигатели. Програмата може да засегне и заводи на компанията в други страни.

Синдикатът Unifor, представляващ интересите на работниците от канадската автомобилна индустрия, заяви, че има информация за предстоящо заявление от страна на GM, засягащо международната дейност на компанията. А към дадения момент само им е съобщено, че не се планира никаква продукция в монтажния завод в Ошава след декември 2019 година.

В този канадски завод на GM се произвеждат моделите Cadillac XTS, Chevrolet Impala, Chevrolet Silverado и GMC Sierra. В него работят около 2500 души и още 300, заети в други отдели на компанията в града, е заявил кмета на Ошава Джон Хенри.

В САЩ синдикати и местни власти също са обезпокоени от закриването на предприятия на GM в собствената им страна.