Години наред Facebook се нарежда сред най-желаните работодатели в Щатите и това може би не е случайно, като се има предвид условията, които компанията осигурява на служителите си. Но колко точно би могъл да печели човек, ако работи за социалната мрежа?

Според доклад на дружеството, цитиран от The Wall Street Journal, средното възнаграждение на заетите в интернет гиганта за миналата година е било над 240 хиляди долара. Това прави средна месечна сума от впечатляващите 20 хиляди долара.

Данните показват, че от своя страна главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг е получил общо 8 852 366 долара под формата на компенсации или иначе казано цели 37 пъти повече от отколкото средният служител в социалната мрежа.

Както през последните години, така и сега базовата заплата на Зукърбърг за 2017 година е била в размер на скромните 1 долара. Също така в документите се посочва, че той не е получавал никакви бонуси или допълнителни възнаграждения.

В същото време обаче Facebook плаща все повече за пътуванията и за сигурността на своя шеф. През 2017 година тези разходи на дружеството са скочили с 54% до грубо 8,85 милиона долара. В тази сметка влизат и средствата за мащабният тур на Зукърбърг в 30 американски щата, който той направи през миналата година.

По отношение на изчисленията за служителите в тях не влизат тези за работниците, които работят по отделни проекти за Facebook и не са служители в компанията. От The Wall Street Journal посочват, че те печелят значително по-малко от наетите в социалната мрежа или по-точно между 18 и 34,75 долара на час.