Правителството на Великобритания започна процедурата по търсене на нов гуверньор на централната банка. Настоящият - Марк Карни - ще напусне поста на 31 януари 2020 г. след почти шест години начело на институцията, припомня BBC.

Според обявата за работа кандидатите трябва да могат да водят "сложна и мощна финансова институция". Годишната заплата е £480 000 - непроменена от 2013 година насам.

Интервютата ще бъдат проведени през лятото, а назначението ще бъде направено от министъра на финансите Филип Хамънд през есента. Любопитното тази година е, че правителството за първи път се възползва от услугите на т. нар. хед хънтъри, които ще търсят най-подходящия за работата.

Това не означава, че няма кандидати - например зам.-гуверньора Бен Броудбент или главния икономист Анди Халдейн, както и бившият зам.-гуверньор Андрю Бейли.

Лондон ще погледне и извън границите на страната. Рагхурам Раджан, бивш гуверньор на индийската централна банка. В настоящата политическа ситуация, който и да наследи Карни, той няма да е от държава от Европейския съюз.