На 30 август 2022 година, един от най-великите инвеститори на нашето време - Уорън Бъфет, навърши 92 години. Това дава повод да се обърнем към някои от най-известните му цитати, от които да почерпим мъдрост, в тази трудна за фондовите пазари обстановка.

Всъщност, идеалната инвестиционна кариера на Бъфет, го направи един от най-богатите хора в света с нетна стойност от $99,3 милиарда, според Forbes.

"Не е нужно да сте прави за хиляди и хиляди и хиляди компании, трябва да сте прави само за няколко", е едно от прочутите изказване на Уорън Бъфет, които идват да напомнят на инвеститорите, че не могат да са безгрешни, а и това не е нужно, за да са успешни на фондовите пазари.

Самият Бъфет много често си е признавал грешките, които е допускал, през десетилетията на дългата му инвестиционна кариера.

Успешното инвестиране е нещо повече от купуване на победители. Става въпрос и за дисциплината да продавате позиции с промяна на информацията и смирението да знаете кога сте направили грешка.

"Всичко, което инвеститорите трябва да направят е да купят част от Америка и след това никога да не слушат хора, като мен, или да четат вестници, или да правят някакви други неща със закупените акции. Хората си мислят, че защото могат да търгуват, те трябва да търгуват.

Ако купите обаче ферма, къща, или апартамент, не можете да очаквате да го препродадете утре. И също така сте наясно с големите разходи свързани с подобни сделки. А тук получавате нещо, свързано с възможност за много голяма ликвидност, при това незабавна.

Можете да купувате, или продавате придобитите активи, при това срещу много ниски такси и комисиони (пенита), в сравнение с останалите инвестиционни алтернативи. И така, след като инвеститорите имат достъп до тези възможности - да се местят много лесно между различни типове активи, те се местят. А да се местят, не е особено умно инвестиционно решение", коментира Бъфет пред главния редактор на финансовото издание.

В един клип, който обикаля интернет, е едно интервю от 1985 г., когато Бъфет е попитан за най-важното качество, което може да притежава един инвеститор.

"Това е темпераментно качество, а не интелектуално качество. Не се нуждаете от много IQ в този бизнес... не е нужно да можете да играете триизмерен шах" каза той.

Защо Бъфет не инвестира в биткойни

Защо Бъфет не инвестира в биткойни

Как разсъждава легендарният инвеститор по въпроса - къде да се инвестира

"Имате нужда от стабилна личност. Имате нужда от темперамент, който нито да извлича голямо удоволствие от това да бъдете с тълпата или срещу тълпата. Това не е бизнес, в който правите анкети; това е бизнес, в който мислите", добавя той.

А ето и една друга известна линия на мислене на Бъфет, която той многократно е използвал през годините:

"Не можете да сключите добра сделка с лош човек. Просто го забрави." Това до голяма степен отразява възприятието му и за мениджмънта на компаниите, в които инвестира, фактор, критичане за вземане на инвестиционно решение.

Бъфет също каза, че цени времето пред парите:

"Парите нямат никаква полза за мен. Времето има полза за мен."

Говорейки за подаръци за рожден ден, Бъфет планира да раздаде 99% от богатството си за филантропични каузи. А през 2021 г. Бъфет обяви, че вече е раздал $41 милиарда на Фондация Гейтс и четири други фондации, управлявани от членове на семейството на Бъфет. А ето и шест обобщаващи инвестиционни съвета от Бъфет, подбрани от специализирания сайт за лични финанси GOBankingRates

1. Никога не губете пари

"Правило №1 е никога да не се губят пари, а правило № 2: Никога не забравяйте правило номер 1", често обича да каза Бъфет. Без съмнение, този съвет изглежда прост - никой не би желал да губи пари и идеята е много добра.

Ако погледнем обаче по-широко на този съвет, освен че е много мъдър и препоръчва да се избягват рискове навсякъде където е възможно, той съветва още, че за да бъде човек успешен и щастлив, не трябва да рискува и да купува нещо, само защото е харесано на витрината, дори и неговата стойност да е в съотношение хиляда към едно във ваша полза.

Следвайки това правила, самият Бъфет многократно се е въздържал от много рискови инвестиции в продължение на много години и естествено е пропускал много възможности, които са могли да му донесат голяма полза, като например технологиите. Залагайки на сигурно, след задълбочено проучване и след разработване на стратегия за избягване на ненужни рискове, това му е позволило да натрупа огромно богатство. 

2. Търсете висока печалба на ниска цена

"Цената е това, което ти плащат, а печалба е това, което получаваш", написал преди време Бъфет до акционерите на Berkshire Hathaway. Можете да загубите пари (и да нарушите правило № 1), ако сте платили висока цена за нещо, което ще ви донесе ниски доходи. Това според Бъфет може да се случи, ако влезете в непремерен дълг, като вземете кредитна карта например, тъй като в допълнение към цената на покупката ще трябва да плащате и висока лихва по картата.

Това може да се случи и когато си купите нещо, без значение какво - акции на фондовата борса или недвижим имот - в момент, когато всички купуват и пазарните цени са твърде високи. Позицията на Бъфет е в обратна посока: "Няма значение дали са чорапи или активи, на мен ми харесва да купувам качествени стоки, когато пазарът е в спад." Това също е много разумен подход.

Да станеш Уорън Бъфет: 9 негови съвета могат да помогнат на всеки да пести пари

Да станеш Уорън Бъфет: 9 негови съвета могат да помогнат на всеки да пести пари

"Не спестявайте това, което е останало след харчене, а харчете това, което е останало след спестяване".

3. Формирайте в себе си правилни финансови навици

"Често се държим така както сме свикнали - казва Бъфет в една своя реч пред студентите, - и много се оправдават, че това е много малък, незначителен навик от който не могат да се отърват, докато не ги доведе до финансова разруха." Според милиардера, всеки има навици, които харесва да нарушава и навици, които харесва да следва и да не ги променя. "Затова най-важният навик е да се пестят пари", посочва Бъфет, - а най-голямата грешка е да не се пестят пари."

Помислете как да направите така, че да икономисвате дори от постоянните автоматични плащания на сметки, така че да не давате излишни пари за такси. Това ще ви помогне да формирате навик да пестите пари за всичко по най-безболезнен и прост начин.

4. Винаги трябва да има много пари в наличност

Бъфет винаги е казвал, че Berkshire Hathaway винаги е разполагал с минимум $20 млрд., но обикновено наличната сума е много по-голяма и която винаги може много бързо да се използва при необходимост.

И отново това е стратегия за избягване на риска, тъй като парите е можело да бъдат инвестирани в нещо и когато са били нужни, да липсват. По думите на Бъфет обаче, това е стратегията на неговата компанията, която го предпази по време на финансовата криза след 2008 г., когато много други фирми бяха на ръба на колапса.

Разбира се, вие нямате $20 милиарда, които да скриете под дюшека, но може да заделите определена сума от парите си, които да държите в брой или по депозитни сметки. Това е особено важно, ако сте предприемач и не разполагате с постоянен доход.

5. Инвестирайте в себе си

Бъфет често казва, че трябва да се инвестира в себе си с всички възможни средства - от грижа за тялото и здравето, до търсене и намиране на работа, която ви харесва, и най-важното - постоянно да се образовате.

"Всичко, което правите, трябва да е да подобрите уменията си и да направите себе си по-ценен, за да се повиши вашата цена", казва той в интервю. Според него, тези инвестиции ще се върнат десетократно, за разлика от други активи, в които не инвестирате, като способности и навици, които не искате да промените.

Това означава да провеждате курсове за повишаване на квалификацията, други видове обучения, да организирате собствен бизнес или дори някои доброволчески мисии от които може да придобиете нови умения, които са ви липсвали, но ще ви бъдат нужни в бъдеще. Всичко, което ви прави по-умни, ви пари и по-богати.

6. Поставяйте си дългосрочни цели

"Грешката, която повечето хора правят, е да се опитат да се възползва от повишаващите се цени или да се стремят да получат бързи пари за кратко време", казва Бъфет.

Бъфет дарява $4 милиарда за благотворителност

Бъфет дарява $4 милиарда за благотворителност

11 милиона акции ще отидат на фондация Бил и Мелинда Гейтс