Икономическата криза в Турция се задълбочава, а обезценяващата се валута и нарастваща инфлация засягат тежко доходите на домакинствата и цените на основни стоки, което неизбежно повишава и прага на бедността.

Месечният праг на бедност за 4-членно семейство се увеличава с повече от 20% през последната година, за да достигне 5904 турски лири (957 щатски долара) през август, според проучване на Конфедерацията на турските синдикати.

Турската лира започна седмицата с нов спад спрямо долара

Турската лира започна седмицата с нов спад спрямо долара

През август валутата е загубила 18% от стойността си

Изследването, базирано на данни от столицата Анкара, показва, че прагът на бедността е нараснал от 5662 турски лири през юли 2017 г. до 5904 лири през август 2018 г. Прагът на глада е скочил от 1738 лири (360 долара) до 1812 лири (294 долара). Прагът на бедност и глад за юни беше съответно 5584 лири (1190 долара) и 1714 (365 долара).

За сравнение прагът на бедност в България е 321 лева, като ще се увеличи до 348 лева от началото на следващата година, според разчетите на българското правителство.

Храните в Турция поскъпнаха драстично, Анкара започва внос

Храните в Турция поскъпнаха драстично, Анкара започва внос

Най-голям е скокът в цените на картофите, лука и маслото

Инфлацията в Турция достигна 16% през август, а турската лира се обезцени до над 6 лири за долар. Месечното увеличение на цените на храните в страната, което е един от основните компоненти на инфлацията, е 4.26%.

Обменните курсове, заедно с увеличението на цените на газа, отоплението и електричеството са движещата сила зад нарастването на цените на храните, посочват от синдикатите, цитирани от Daily Sabah.

Как мечтата на Ердоган за икономически растеж доведе Турция до ръба

Как мечтата на Ердоган за икономически растеж доведе Турция до ръба

Кризата може да бъде проследена до едно решение от 2009

Покупателната способност на жителите в Турция постоянно намалява, а 41.3% от тях са в риск от бедност или социално изключване. По този показател страната изпреварва балканските си съседи Македония (41.1%), България (40.4%), Румъния (38.8%), Сърбия (38.7%) и Гърция (35.6%), показват последните данни на Евростат.

Предвид икономическа криза и тежкото положение на държавата на Босфора през последните месеци, тази цифра вероятно се повишава. Нетната минимална заплата в Турция в момента е 1600 турски лири (259 долара).

Запътва ли се Турция към икономическа криза?

Запътва ли се Турция към икономическа криза?

Рискът от рецесия се е увеличил, казват от Fitch. Ето как се стигна дотук

Около 38% от децата в страната живеят в крайна бедност, показва доклад на Центъра за икономически и социални изследвания на Университета в Бахчешехрир, цитиран от вестник Hurriyet.

Над 7.5 млн. деца в страната са засегнати от материални лишения през 2016 г., което е с 300 000 повече от 2015 г., според проучването.

Най-лошото за Турция още не е отминало

Най-лошото за Турция още не е отминало

Изпадането на страната в рецесия и необходимостта от помощ от МВФ не са изключени, смята експерт

Най-много деца, живеещи в крайна бедност, има в Югоизточния район - 55.4%. Най-нисък е процентът в западните части на Анадола - 23.6%. Според експертите голямата разлика в материалната бедност при децата се дължи главно на голямото неравенство в средните доходи във въпросните региони.

Забележка: Прагът на бедността се състои от задължителни разходи, включително облекло, наем, електричество, вода и отопление, добавени към разходите за храна на четиричленно семейство.

Прагът на глада се състои само от месечните разходи за храна, необходими за получаване на достатъчно хранене.