Златото не стартира третия месец на годината особено убедително. Това обаче не е особено голяма изненада, поне от историческа гледна точка. Защото март традиционно се сочи като най-лошия месец по отношение на представянето на цената на метала.

През годините златото е губило по около 1% от стойността си през март, което прави третия месец на годината подходящ за покупки. Това може да се види и от таблицата по-долу представяща историческото представяне на благородния метал в различните месеци на годината.

Снимка 410684

Цената на златото се отдръпна от 10-месечния си връх от средата на февруари, оставяйки инвеститорите да се чудят колко още може да продължи спадът, в среда на геополитически и икономически проблеми, несигурността свързана с Brexit и търговския спор между Китай и САЩ, който изглежда далеч от разрешаване.

След четири месечни печалби за "жълтия метал", което бе и най-дългата му серия от 2016-та година насам, златото стартира март със сериозни понижения. Това обаче явно не отчайва пазарните участници, като много от експертите продължават да вярват, че нивото, към което се е насочило златото, всъщност е 2000 долара за унция.

Цената на златото ще расте: 8 причини да заложим на това

Цената на златото ще расте: 8 причини да заложим на това

Една добра инвестиция в несигурната глобална икономика

"Цените на златото достигнаха горния край на ценовия диапазон, в който се търгуваха през последните пет години. И това, напълно естествено оказва известен низходящ натиск върху метала", коментира Роб Хауърдс, старши инвестиционен стратег в U.S. Bank Wealth Management, визирайки нивото от 1 350-1 400 долара за унция. "Без по-нататъшно облекчаване на финансовите условия, повишаване на инфлацията или нестабилността на фондовите пазари, цената на златото вероятно ще се бори с тези ключови нива на съпротива", допълва още експертът.

Златото все още се сблъсква с предизвикателства, свързани с доставките, а всяко увеличение на търсенето му може да инициира поскъпване, смятат пазарни наблюдатели. В същото време, секторът на добив на злато, е свидетел на изключително силна консолидация.

"Активността при сливанията и придобиванията отразява нарастващите трудности на компаниите свързани с откриването и добива на златни резерви", казва Уил Ринд, главен изпълнителен директор на борсовия емитент GraniteShares. "Консолидирането на сектора за добив на злато подчертава съществуващите трудности и недостиг на предлагането на злато, което подкрепя цените на метала", смята още той.

Факторът, които ще продължи да подкрепя златото по пътя му към 2000 долара за унция

Централните банки не са купували толкова злато от Втората световна война. Защо?

Централните банки не са купували толкова злато от Втората световна война. Защо?

Няколко причини за това

От гледна точка на търсенето централните банки продължават да са нетни купувачи, като през изминалата година покупките им възлизат в размер на 651.5 метрични тона - най-високите от повече от 50 години. В среда на геополитическата несигурност и икономическите тревоги, централните банки най-вероятно ще продължат да са нетни купувачи на злато и през настоящата 2019-та година, прогнозират експерти.

"Изборът на централната банка относно състава на техните резерви изпраща важни сигнали към финансовите пазари за относителната сигурност на валутните алтернативи," казва Трей Рейк от Sprott, който управлява физическия златен фонд на Sprott.

Карлос Артигас, директор на WGC твърди, че на годишна база централните банки са нетни купувачи на злато от 2010 г. насам. Неотдавнашно проучване на WGC показа също, че почти една пета от централните банки са изразили намерението си да увеличат покупките на злато през следващите 12 месеца.

"Покупките от страна на централните банки са ключов фактор за цената на златото, тъй като те са масивни институционални играчи и дори малко повишение на търсенето от тях, може да означава сериозно движение в цената на метала нагоре, в среда на ограничено предлагане", според Марк О'Бърн, директор по изследванията в GoldCore.

Цената на златото се покачва в търсене на сигурни активи

Цената на златото се покачва в търсене на сигурни активи

Благородният метал се търгува над $1300 за унция

"Покупките на злато от централните банки, не означава задължително, че те са положително настроени за цената на метала. Това, най-вероятно означава, че те са загрижени за перспективата за долара и хеджират експозициите си в това отношение", допълва още О'Бърн.

"Дефицитите от трилиони долари в САЩ под управлението на президента Доналд Тръмп и нарастващото фискално неблагоразумие, ще направят централните банки с големи доларови резерви по-нервни за перспективата за долара", смята още О'Бърн. "Националният дълг от 22 трилиона долара и липсата на каквато и да е воля да се овладеят огромните разходи, правят американските кредитори нервни и... "безрисковият" статут на американските държавни ценни книжа може да бъде поставен под въпрос. Това може да доведе до по-голямо търсене на злато".

Като се има предвид мащабът на рисковете, О'Бърн вярва, че златото може да поскъпне до рекордните 2 000 долара в рамките на следващите 24 месеца.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на злато.