Напрежението между САЩ и Турция не спира да нараства от известно време. А с избирането на Джо Байдън много от възлите между съюзниците в НАТО, които бяха разхлабени благодарение на приятелските отношения между Тръмп и Реджеп Ердоган, сега може да се затегнат.

С поглед към администрацията на Джо Байдън, сега има вероятност някои от тези горещи точки между държавите да се взривят. Но има и шанс двете държави да се помирят. Каквото и да се случи, следващите четири години за Турция и отношенията й с Вашингтон вероятно ще изглеждат много по-различно от последните четири. Какво да очакваме?

"Единственото нещо, което поддържа връзката добра през последните няколко години, е личната връзка на Тръмп с Ердоган", коментира пред CNBC Майкъл Рубин - бивш служител на Пентагона и резидент в Американския корпоративен институт.

"След отстраняването на Тръмп, Ердоган трябва да бъде много, много притеснен."

Това е така, защото въпреки отношенията Тръмп-Ердоган, не липсват конфликтни точки между Анкара и Вашингтон - точки, които разкриват противоположни гледища, свързани с геополитиката, съюзите и управлението като цяло.

Сред тези точки са: човешките права и свободи в Турция, срещу които се обявиха по-специално демократите; закупуването на руската ракетна система С-400 от страна на Турция, което разгневи съюзниците на НАТО и почти предизвика американски санкции; както и военните действия на Турция срещу кюрдските съюзници на Америка в Северна Сирия и подкрепата за ислямски екстремистки групи, които според Анкара не са терористи и са необходими за защита на нейните интереси в региона.

Не трябва да забравяме и: агресивните действия на Ердоган срещу Гърция и Кипър по отношение на газовите ресурси в Източното Средиземноморие; предполагаемата роля на Турция в подпомагането на Иран да отмени санкциите на САЩ; както и споделената авиобаза Инджирлик, където Турция е домакин на огромен брой американски войски, самолети и около 50 от ядрените си бойни глави на САЩ, които Ердоган заплаши да отреже, ако бъде ударен с американски санкции.

А това въобще не е малко и сега следва да видим какво мисли Байдън по тези въпроси.

Вашингтон готви санкции срещу Турция заради военна сделка с Русия

Вашингтон готви санкции срещу Турция заради военна сделка с Русия

ЕС пък готви мерки заради спора в Средиземно море

Байдън срещу Ердоган

Въз основа на предишни изявления изглежда, че Байдън ще води по-строга линия спрямо Анкара. В интервю миналия януари той нарече Ердоган "автократ", разкритикува действията му към кюрдите и заяви, че турският лидер "трябва да плати цената" за действията си. Той също така предложи САЩ да подкрепи турските опозиционни лидери "за да могат да победят Ердоган - не чрез преврат, а чрез изборен процес. "

Байдън също така се ангажира да признае арменския геноцид - изключително спорен въпрос за Турция, който американските президенти отбягват от век. На фона на сътресенията от Първата световна война, около 1,5 милиона цивилни арменци бяха изгонени или избивани от тогавашната Османска империя. Нито едно правителство на Турция никога не е признавало тези действия за геноцид, Турция и Армения нямат дипломатически отношения.

Депутатите демократи и републиканци подкрепиха санкции както за военните нападения на Турция срещу кюрдите, разглеждани от Анкара като терористи, така и за закупуването и тестването на руската система за противоракетна отбрана С-400. А санкциите биха били опустошителен удар за и без това страдащата икономика на Турция.

От своя страна Турция заплаши с отмъщение за всякакви санкции, включително преследване на американците заради силно стратегическата авиобаза Инджирлик. А преди това Ердоган нападна Байдън, наричайки го "интервенционист".

И все пак говорителят на Ердоган - Ибрахим Калин, заяви, че Турция вярва, че може да има "добър и положителен дневен ред" с администрацията на Байдън и определи всяко наказание за покупката на С-400 като "контрапродуктивно".

Турците не вярват в обещанията на Ердоган за светло икономическо бъдеще

Турците не вярват в обещанията на Ердоган за светло икономическо бъдеще

Лирата поскъпна с 12%, но интересът се дължи на чужденците

Анкара между Русия и наковалнята

Както САЩ, така и Европа са "все по-разочаровани" от смелите намеси на Ердоган и "непостоянното" поведение спрямо съюзници и противници, коментира Агате Демаре - директор на глобалното прогнозиране в разузнавателното звено на Economist. По думите й това е опасен път. "Влизащата администрация на Байдън вероятно ще заеме много по-твърда позиция по отношение на Турция, отколкото тази на Доналд Тръмп."

Но това потенциално ще дойде и с голям набор от рискове за САЩ. Например евентуална политика на наказване спрямо съюзник като Турция може да тласне Анкара още повече в обятията на Русия - нещо, което никой президент на САЩ не би искал да стори.

"САЩ щяха да се самопрострелят в крака ... ако бъде поставена под строги американски санкции, Турция ще увеличи опитите си да задълбочи отношенията си с Русия и Иран", посочва Демаре.

С втората по големина армия в НАТО и стратегическия достъп до американските операции в Близкия изток, Турция е партньор, който мнозина смятат, че САЩ не може да си позволи да загуби, още по-малко в посока Русия.

Гърция купува изтребители F-35, предвидени за Турция

Гърция купува изтребители F-35, предвидени за Турция

Южната ни съседка ще получи доставка и на 6 самолета Rafale

Възможностите

Не всеки обаче вижда задължително мрачно бъдеще между Вашингтон и Анкара.

Турция е "супер стратегическа" за САЩ и Европа, тълкува Тимъти Аш - старши стратег на развиващите се пазари в Bluebay Asset Management. Поради това той очаква, че "Байдън ще работи извънредно, за да се опита да подобри отношенията с Турция и да върне страната обратно в западния път".

"Мисля и че е важно да се припомни, че двата най-големи риска за САЩ са Китай и Русия. Спечелването на Турция от Русия би било огромна победа за Байдън и мисля, че той ще се съсредоточи върху това."

Да не забравяме и че крехката връзка между страните по време на управлението на Тръмп също не беше винаги розова. През август 2018 година Тръмп заплаши Турция със санкции заради задържането на американски пастор - заплаха, която изпрати турската лира на най-ниското й ниво досега спрямо долара и засили и без това задълбочаващата се икономическа криза в южната ни съседка.

Сега, с рекордно ниска валута, висока инфлация и безработица, както и влошена от пандемията на коронавируса икономика, всякакви сблъсъци със САЩ, които рискуват санкции, стават дори по-опасни за Анкара.

Инвеститорите и регионалните анализатори със сигурност ще наблюдават задълбочено динамиката на отношенията Байдън-Ердоган през следващите месеци, за да определят дали наистина "Турция ще трябва да се приготви за твърди отношения със САЩ през следващите 4 години", както прогнозира турският академик Ахмед Алиоглу.

Високата цена на плана "Да направим Турция велика отново" на Ердоган

Високата цена на плана "Да направим Турция велика отново" на Ердоган

Или харчовете на Анкара въпреки тежкото състояние, в което се намира икономиката