Британското правителство, което застъпи след референдума за излизане от Европейския съюз (ЕС), обмисля да намали броя на чуждестранните студенти в страната. Като част от "Брекзит" стратегията кабинетът на премиера Тереза Мей планира да ореже студентските визи от 300 до 170 хиляди на година с цел ограничаване на имиграцията, пише Guardian.

През октомври министърът на вътрешните работи на Острова Амбър Ръд инициира допитване за студентските визи заради опасения, че прекалено много чуждестранни студенти "злоупотребяват със системата и остават в държавата след приключване на следването си".

Представители от ръководствата на водещите университети в Обединеното кралство коментират, че са виждали различни варианти за намаляване на имиграцията, разработени от властите. По техните думи наистина един от вариантите включва ограничаване на броя на чуждестранните студенти до 170 хиляди души на година.

Критици на идеите на правителството посочват, че учещите се чужденци в страната имат голям принос към икономиката. Това включва гарантирането на служители за 170 хиляди работни места и принос от над 10,7 милиарда долара към икономиката годишно.

Неназован източник от едно от най-големите висши учебни заведения във Великобритания определя идеята на кабинета Мей като същинска "лудост". 

Към момента подобни планове не биха засегнали европейските студенти на Острова, като от визи се нуждаят само тези, идващи от трети страни. След договаряне на условията по "Брекзит" обаче не се знае какъв ще е статутът на европейските учащи във Великобритания и дали съкращенията няма да обхванат и тях.