Американският президент Доналд Тръмп вчера беше част от делегацията, присъствала на официалното откриване на новата централа на НАТО в Брюксел.

Основна тема по медиите от събитието стана това как държавният глава е изместил премиера на Черна гора Душко Маркович, за да застане на преден план по време на церемонията.

Вероятно по-важна обаче беше срещата на Тръмп с топ лидерите на европейските държави по време на която той, според информацията на редица немски медии, "унизил" Германия.

По време на разговорите президентът на Щатите заплашил най-голямата европейска икономика с прекъсване на вноса на автомобили от нея.

Източници на Der Spiegel и Süddeutsche Zeitung твърдят, че Тръмп нарекал Германия "много, много лоша" заради търговския излишък, който държавата има със САЩ.

"Вижте милионите автомобили, които продават в Щатите. Ужасно. Ще сложим край на това", заявил държавният глава в разговор с президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателя на Европейския съвет Доналд Туск, твърди Die Spiegel.

През януари в интервю пред друго немско издание — Bild, Доналд Тръмп коментира, че ще наложи 35% данъчна ставка на внасяните в Щатите коли BMW, произвеждани в Мексико.