Нова глобална криза, сравнима с Голямата депресия, окончателното раздяла между САЩ и Китай, военноморската блокада на КНР и краят на зомби компаниите - RBC събра най-мрачните прогнози на известни бизнес гурута и предприемачи за следващата година

Какво очаква света през 2024 г.?

Наред с резервираните прогнози, много известни предприемачи, инвеститори и анализатори правят изявления с шокиращи прогнози. Периодът на глобални катаклизми, започнал през 2020 г., според тях няма да приключи в близко бъдеще: напротив, световната икономика е изправена пред нови сериозни предизвикателства. Британският милиардер инвеститор Джереми Грантъм прогнозира, че индексът S&P 500 на най-големите американски компании може да падне с повече от 50% и призовава да не се инвестира в САЩ, по-специално заради огромния публичен дълг на страната, който достигна 33 трилиона долара. Щатите вече са започнали да харчат повече за плащане на лихви по него, отколкото за отбрана.

Шокиращите прогнози на датската Saxo Bank за 2024 година

Шокиращите прогнози на датската Saxo Bank за 2024 година

Как ще бъде избран президентът на САЩ и какво да очакваме от изкуствения интелект

А Марк Шпицнагел, основател и инвестиционен директор на хедж фонда Universa Investments, говори за формирането на "най-големия кредитен балон в човешката история" и "икономиката на бурето с барут".

Робърт Кийосаки, инвеститор и автор на бестселъра "Богат татко, беден татко", най-ясно изрази очакванията си за предстоящата криза. Той заплашва с "най-големия крах в историята на света" и съветва да се изостави традиционната инвестиционна стратегия 60/40 (60% в акции, 40% в облигации). Той смята тези, които се придържат към нея, за пътници на "кораба на глупците", които ще загубят най-много през 2024 г. Кийосаки съветва да инвестирате в напълно различни активи.

Грантъм вярва, че има 70% шанс за срив на фондовия пазар, срив, сравним по мащаб с този, който доведе Съединените щати до Голямата депресия. Големите инвеститори вече се подготвят за бурята, като активно изхвърлят акции. Уорън Бъфет (милиардерът, ръководител на холдинга The Berkshire Hathaway) "загина със своите 147 милиарда долара, парите му са в краткосрочни ценни книжа", отбелязва Кийосаки. Прогнозите се основават на наблюдението, че

Акциите на компаниите струват много повече, отколкото би трябвало

според икономическите показатели на самите компании. Аналогиите с 1929 г. не са случайни. Президентът на инвестиционния тръст Hussman John Hussman подчертава: сега, както в случая с балона на Roaring Twenties и балона на dot-com, нарастващите цени на акциите не водят до намаляване на интереса към закупуването им, а напротив, до увеличаване на инвестициите с надеждата за още по-голям растеж.

Компании на ръба: Корпоративните фалити през 2024 година ще нараснат

Компании на ръба: Корпоративните фалити през 2024 година ще нараснат

Предприятията са изправени пред рсе по-нарастващи разходи

Легендарни инвеститори като Бъфет или Джон Богъл (основател на Vanguard Group) предупредиха още през 2010 г., че фондовият пазар се е превърнал в опасен балон за световната икономика. Оттогава балонът се разрасна и може да се спука всеки момент, предупреждава Хюсман. Инвеститорите като цяло все повече казват, че технологичният бум от 2010 г. е създал нов балон на пазара. Всяка десета компания, чиито акции се търгуват на борсата, само имитира развитие. Стартъп манията се превърна в нашествие на нежизнеспособни предприятия - и те вече започнаха да фалират.

Новата година ще бъде време за масов отдих за компаниите-зомбита - сензационни стартъпи, превърнали се в бизнеси за милиарди долари благодарение на евтини заеми, предупреждават западни анализатори.

Зомби компаниите – следващото голямо изпитание за инвеститорите?

Зомби компаниите – следващото голямо изпитание за инвеститорите?

Крахът на зомбитата и уроци за инвеститорите

Известни имена в списъка, съставен от главния изпълнителен директор на изследователската компания New Constructs Дейвид Трейнър и неговия екип, включват услугата за превози Uber, основният конкурент на Tesla, производителят на електрически превозни средства Rivian, веригата игрални конзоли GameStop, производителят на велоергометър Peloton и много други. Портфейлите на руските инвеститори включват до половината от тези зомби компании. Много е трудно да се отървем от тях сега, под санкции.

Продължаващият конфликт между Съединените щати и Китай

играе важна роля за оформянето на лошата ситуация за американската икономика. Високопоставени китайски служители многократно са заявявали, че няма да позволят на Тайван да обяви независимост, но кандидатът за президент на Тайван от управляващата Демократична прогресивна партия, настоящият вицепрезидент Лай Цинде, е поддръжник на независимостта на острова.

Според известния британски историк Нийл Фъргюсън президентските избори в Тайван, които трябва да се проведат през януари 2024 г., могат да станат повод за въоръжен конфликт между КНР и САЩ. То става още по-реално на фона на намаляването на икономическата взаимозависимост на двете страни. В статия, публикувана в Bloomberg, Фъргюсън изброява признаци, че Китай се готви за война и отбелязва, че това може да доведе до "взаимно финансово унищожение" на Съединените щати и Китай и катастрофални последици за световната икономика.

Дори и да не се стигне до война, икономическата конфронтация между страните вече доведе до сериозни последици и за двете. Поради търговската война Китай губи статута си на "световна фабрика": американските компании прибързано прехвърлят най-важното си производство в други страни. Кой ще замени Китай, с който САЩ си сътрудничат от няколко десетилетия? През юни 2023 г. Вашингтон сключи поредица от споразумения с Индия за сътрудничество в областта на полупроводниците, телекомуникациите, космоса, квантовите компютри, изкуствения интелект, научните изследвания и разработването на оръжия.

Китай вече не е търговски партньор №1 на САЩ: Мексико  излиза на хоризонта

Китай вече не е търговски партньор №1 на САЩ: друга държава излиза на хоризонта

Страната не е имала по-голяма привлекателност за инвеститорите, колкото в този момент

Много хора съветват Индия да замени Китай

"Много хора казват, че това е десетилетието на Индия", каза Боб Стърнфелс, управляващ партньор и председател на консултантската компания McKinsey, пред The ​​Economic Times. "И мисля, че това е векът на Индия." Една от причините за оптимизъм е, че до 2047 г. 20% от работещото население на света ще живее в тази страна. В Съединените щати стана добра форма да се говори за блестящото бъдеще на Индия: ако през 2019 г. преките американски инвестиции в нейната икономика възлизат на $40,7 млрд., то през 2022 г. - вече $51,5 млрд. Много хора смятат, че Съединените щати са ще превърне Индия във "фабрика за нов свят", която ще замени Китай.

Реалността обаче е доста мрачна. Има много китайски компании в топ 100 на технологичните компании в света, но нито една индийска. Повече от 224 милиона индийци са гладни, а повече от всеки пети е неграмотен. В случая на всяка друга държава бихме говорили за хуманитарна катастрофа, но индийските власти успяват да запазят имиджа на успешна държава. Виетнам и Мексико са посочени като други наследници. Самите САЩ обаче може да се превърнат в новата глобална фабрика и това ще се отрази на цялата световна икономика.

Лидерите мислят в остарели категории

Проблемите на водещите световни сили са още по-трудни, защото ще трябва да бъдат решени от политици, започнали кариерата си преди десетилетия, в съвсем друга епоха. Парадокс: свят, в който всичко се говори за бъдещето, обновяване, иновации, технологична революция, се оглавява от все по-възрастни политици. Средната възраст на националните лидери е много по-голяма от тази на мнозинството от техните граждани.

Вместо да решават такива наболели проблеми като глобалното затопляне, глада или бедността, те са заети със Студената война на външнополитическо ниво и интриги на вътрешно ниво. Въпроси като разработването на закони за използването на невронни мрежи им се струват нещо пресилено.

Значителна част от намаляващата им сила се изразходва в задкулисна борба: те изграждат лична власт, създават кланове и се опитват да останат начело възможно най-дълго.

Въпреки че повечето от тези прогнози са доста мрачни, има добра новина: нито една от тях може да не се сбъдне, дори ако е направена от световноизвестни предприемачи.